Schaap Veehouderij
Schaap Veehouderij

Op zoek naar interessante opleiding? Ontdek de veehouderij!

Advertorial

Ben je graag met dieren bezig en zie je jezelf in een baan waar dieren centraal staan? Dan is een veehouderij opleiding misschien wel iets voor jou. In deze opleiding leer je namelijk alles over het reilen en zeilen van een veeboerderij. Je komt erachter hoe je op een verantwoordelijke manier voor de dieren zorgt en tegelijkertijd voedsel produceert voor de consument. Lijkt dit jou ook erg interessant? Lees dan gauw verder, want hieronder delen we alle informatie die je moet weten over de opleiding veehouderij!

Waarom een veehouderij opleiding?

Misschien denk je door de berichtgeving in de media dat veehouderij niet meer relevant is, maar niets is minder waar. Ondanks dat het aantal veehouderijen in Nederland in de afgelopen jaren flink is afgenomen, biedt een opleiding veehouderij nog steeds veel kansen. Het aantal dieren per bedrijf neemt namelijk juist toe. Het is dan zeer belangrijk om het welzijn van deze dieren te waarborgen, maar tegelijkertijd moet je ook voldoende voedsel voor de mensen zien te produceren. Als je dus een opleiding veehouderij volgt, dan leer je hoe je dit kunt doen. Je vergaart kennis over de voeding, de gezondheid en de voortplanting van de veedieren. Naast de verantwoordelijkheid voor de dieren heb je als veehouder ook te maken met de consument en wetgeving waar je je aan moet houden. Als veehouder heb je dus een grote en spannende uitdaging om alles in balans te krijgen, met een oog voor de omgeving en het milieu! 

Verschillende richtingen binnen de veehouderij

Binnen de opleiding veehouderij kun je verschillende richtingen op. Wil je je breed oriënteren, dan past de opleiding tot Vakbekwaam medewerker veehouderij waarschijnlijk goed bij jou. Hier leer je alles over de verzorging, voeding, gezondheid, gedrag en voortplanting van de dieren. Je draagt ook bij aan het welzijn van de koeien en aan de melkproductie. Vind je dit interessant, maar heb je de ambitie om een eigen bedrijf te beginnen binnen de melkveehouderij? Dan is de opleiding Vakexpert Melkvee & Business iets voor jou. Wil je de focus leggen op biologische en duurzame landbouw? Dan is de opleiding Medewerker biologisch-dynamisch bedrijf geschikt. Je leert hier hoe je voedsel kunt produceren op een duurzame en diervriendelijke wijze. 

Waar kun je de opleiding veehouderij volgen?

De opleiding veehouderij kun je aan het Aeres MBO volgen. Deze onderwijsinstelling is de enige in Nederland die zich specialiseert in de groene sector, waar de veehouderij ook onder valt. Aangezien je veel met dieren bezig bent, kun je dit alleen leren in de praktijk. De school biedt daarom volop mogelijkheden om meerdere stages te lopen en praktijkervaring op te doen in de veehouderij. Voor de opleiding veehouderij kun je op de volgende locaties van het Aeres MBO terecht: Barneveld, Buitenpost, Emmeloord, Heerenveen, Leeuwarden en Sneek. 

Uit de krant