Afbeelding

Rolluiken: wat kost het?

Advertorial

Als je op zoek bent naar rolluiken, dan kom je veel soorten en merken tegen. De prijs van een rolluik kan dan ook flink variëren. Ben jij daarom ook wel benieuwd wat je eigenlijk kunt verwachten qua kosten als je besluit om rolluiken te installeren? Lees dan gauw verder, want in dit artikel verklappen we wat de prijzen voor het kopen van rolluiken anno 2023 zijn!

Materiaal rolluik: aluminium of kunststof

Bij de aanschaf van rolluiken vormt het materiaal zelf meestal de grootste kostenpost. Meestal kun je kiezen tussen twee materialen: aluminium en kunststof. Er zijn verschillende factoren die je keuze voor een specifiek materiaal beïnvloeden. Als je rolluiken puur wilt gebruiken om lichtinval te verminderen of voor privacy in je slaapkamer(s), dan kan een kunststof rolluik goed aansluiten bij deze behoeften. Toch wordt in het algemeen aangeraden om te kiezen voor aluminium rolluiken. Hoewel de kosten van aluminium rolluiken iets hoger liggen, krijg je hier wel een aanzienlijke kwaliteit voor terug. Aluminium rolluiken bieden namelijk diverse voordelen, waaronder:

  • Isolerende werking, waardoor je woning beter warmte en kou vasthoudt.
  • Geluidswerende functie, waardoor je minder last hebt van omgevingsgeluiden rondom je woning.
  • Inbraakwerende functie, omdat inbrekers aanzienlijk meer moeite moeten doen (en lawaai moeten maken) om een deur of raam met rolluiken te forceren.

Prijzen vergelijken

Om je een idee te geven, zetten we de gemiddelde prijsranges voor kunststof en aluminium rolluiken in verschillende afmetingen op een rijtje:

Kunststof rolluiken:

  • 1x1 meter: tussen € 100 en € 175.
  • 2x2 meter: tussen € 250 en € 350.

Aluminium rolluiken:

  • 1x1 meter: tussen € 123 en € 275.
  • 2x2 meter: tussen € 350 en € 650.

Kosten bediening: handmatig of elektrisch

De bediening en accessoires hebben ook invloed op de kosten van een rolluik. Je hebt de keuze tussen handmatige of elektrische bediening. Handmatige bediening is eenvoudig en daarmee ook de goedkope optie (€ 15 tot € 25); je opent en sluit de rolluiken met een band. Elektrische bediening is prijziger (€ 95 tot € 350) en vooral handig als je aluminium rolluiken hebt, omdat deze wat zwaarder zijn dan kunststof rolluiken. Met elektrische bediening kun je de rolluiken ook op afstand openen en sluiten met een afstandsbediening of zelfs met je mobiele telefoon!

Kosten voor montage rolluik

Als laatste heeft de montage ook invloed op de kosten. Kies je ervoor om het zelf te monteren, dan komen er geen extra kosten bij kijken. Veel mensen kiezen er echter voor om rolluiken te laten monteren door een specialist. Zo weet je namelijk zeker dat de rolluiken precies op maat zijn en correct aan je buitenmuur zijn bevestigd. De montageprijs wordt meestal berekend op basis van je woonplaats, het aantal rolluiken dat geïnstalleerd moet worden, de gekozen bediening en de locatie op je woning waar de rolluiken geplaatst moeten worden. Zo zal bijvoorbeeld een handmatig bediend rolluik op de eerste verdieping goedkoper zijn qua montage dan drie verschillende rolluiken op de derde verdieping.

Uit de krant