Rik de Bruijn tijdens de overhandiging van de cultuurnota van zijn partij aan de wethouder.
Rik de Bruijn tijdens de overhandiging van de cultuurnota van zijn partij aan de wethouder. Foto: Leefbaar Huizen

Leefbaar Huizen had wel steunfractie willen zijn

Politiek

HUIZEN - "Leefbaar Huizen had er een beetje op gerekend om als steunfractie voor het nieuwe college van B en W te worden gevraagd", laat de partij weten.

"Dat is niet gebeurd, maar omdat 80 procent van ons verkiezingsprogramma in het collegeakkoord is terug te vinden, is het niet nodig om formeel aan te schuiven", aldus fractievoorzitter Rik de Bruijn.

Zelfstandigheid
Hij is tevreden over het programma dat VVD, CDA, D66 en PvdA hebben gepresenteerd. "Vooral de overeenstemming over het behoud van de zelfstandigheid van Huizen en het herziene standpunt hierover van de PvdA stemmen ons tevreden."

"Dat was immers ons kernpunt bij de verkiezingen. Alle drie de gemeenten, Huizen, Laren en Blaricum, zijn nu eensgezind in hun streven om zelfstandig te blijven. Dat is fijn."

Theater
Hij is ook blij dat de 'doortimmerde' cultuurnota van Leefbaar Huizen - en vooral de aanbeveling om weer een theater te willen in De Graaf Wichman - ook is terug te vinden in het coalitieakkoord.

"Die cultuurnota gaan we ook terdege onder de aandacht brengen van de wethouder en de nieuwe gemeenteraad, want er staat nog heel wat meer in. Onder meer dat kunst & cultuur en evenementenbeleid onder één wethouder zouden moeten vallen. Ook dat is overgenomen.'"

Gesloten bastion
"Wij zijn tevens aangenaam getroffen door het voornemen van het nieuwe college om niet als een gesloten bastion te willen opereren. Dat is in het verleden weleens anders geweest."

De Bruijn had het wel netjes gevonden dat nu er binnen de coalitie zo veel instemming is met het Leefbaar Huizen-verkiezingsprogramma, zijn partij was gevraagd om steunfractie te worden. "Maar gezien het resultaat zal er behalve kritische waakzaamheid ook praktische steun van Leefbaar Huizen worden gegeven aan veel collegevoorstellen."

Uit de krant