De brandweer in actie tijdens de wedstrijd.
De brandweer in actie tijdens de wedstrijd. Foto: Brandweer Huizen

Brandweer naar landelijke finale met Hoge Druk ploeg

Politie

HUIZEN - De Hoge Druk ploeg van brandweer Huizen heeft zaterdag de tweede gewestelijke wedstrijd in Rotterdam-Hoogvliet gewonnen en plaatst zich daarmee voor de landelijke finale

De ploeg uit Huizen behoort hiermee tot de beste 9 ploegen van Nederland in de klasse Hoge Druk 2018 die 22 september in Harderwijk strijden om de landstitel.

Puntentotaal
Het puntentotaal van de Huizer spuitgasten bedroeg 1552. Dit was maar liefst 44 punten meer dan de brandweer van Oud-Beijerland die met 1508 punten beslag legde op de 2e plaats.

De brandweer van Blaricum werd op gepaste afstand derde met 1417 punten. Ook de brandweer van Blaricum plaatste zich hiermee voor de landelijke finale.

Persoonlijk succes
Naast het succes van de ploeg was er ook persoonlijk succes voor de ploegleden. Gert-Jan Schram was de beste bevelvoerder van de dag.

Ook de beste nummer 2, Paul Moll, en de beste waterploeg, bestaande uit Aron Honing en Enrico Kievith, kwamen uit Huizen. De Huizer nummer 1, Casper Boor, en de Huizer voertuigbediener Hans van den Heuvel eindigden als een na beste.

Amfetamine lab
De ploeg uit Huizen, onder begeleiding van Jordy de Gooijer, diende in actie te komen voor de melding van een persoon in brand. Het bleek dat iemand in het gekraakte kantoorpand aan de Kouwenaardseweg in Hoogvliet bezig was geweest om een amfetamine lab op te zetten.

Tijdens het opbouwen en testen van het lab is de kleding van de man in brand gevlogen. De man is in paniek geraakt en naar buiten gerend. In de ruimte waarin het laboratorium wordt opgebouwd ontstaat brand.

Rolstoel
In deze ruimte bevindt zich ook een gasfles die betrokken raakt bij de brand. De brand breidt zich uit terwijl de man naar buiten gaat. Enkele minuten na aankomst blijkt op de 2e verdieping zich ook nog een slachtoffer te bevinden. Extra handicap is dat deze persoon in een rolstoel zit.

Bij de bestrijding van deze gesimuleerde brand werd vooral gelet op hoe de ploegen omgingen met het doelmatig verkennen van het grote pand, het efficiënte gebruik van ademlucht en het verantwoord redden van het slachtoffer in de rolstoel. Hiervoor moet een speciale evacuatiestoel worden gebruikt.

Zware wedstrijd
In totaal werd er door zeven brandweerploegen meegedaan aan deze wedstrijd. Dat het bijzonder zware wedstrijd was, blijkt uit het feit dat drie ploegen de brand niet binnen de reguliere speeltijd wisten te blussen.

Uit de krant