Het Gooimeer is wat nu nog rest van de Zuiderzee.
Het Gooimeer is wat nu nog rest van de Zuiderzee. Foto: Richard Draaijer
video en liedje

'Groen Gooi': Zuiderzee, van vis tot vogels

Cultureel

HUIZEN - Het Huizer Museum laat in de tentoonstelling 'Groen Gooi' zien hoe mooi de negen verschillende soorten landschappen in de regio eruitzien.

In een serie over die negen landschappen zetten we elke keer een ander gebied in de schijnwerper. Deze keer is dat de Zuiderzee.

Natte boel
Niets spreekt zo tot de verbeelding als een woest beukende zee tegen het onbeschermde land. Oeverlanden overstroomden, het water in Eem en Vecht werd opgestuwd, het werd een natte boel.

De zee sloeg zand af van de heuvelrug, de klifkust was een fijne plek voor zonnende zeehonden. Maar van de zee werd ook geleefd. De zeevisserij groeide vanaf 1650 en het dorp Huizen legde er in 1854 zelfs haar haven voor aan.

Botterzeilen
Botterzeilen verdwenen tot ver achter de horizon om te vissen op haring, bot, ansjovis en spiering. Overal hing de geur van gerookte vis, in de 'hangen' werd hard gewerkt.

In de gouden tijden van de visserij had Huizen een vloot van ongeveer 200 botters. In 1950 echter was de tijd van de visserij voorbij. De Zuiderzee was afgesloten en drooggelegd, nieuw land zou gaan ontstaan.

Gooimeer
Men was er trots op dat men nieuw land, Flevoland, had gecreëerd zonder oorlog te hoeven maken. Wat rest is het Gooimeer; nu een vogelparadijs door het rijkelijk voortwoekerende fonteinkruid. Delen van de Randmeren zijn daarom Europees beschermd Natura 2000-gebied.

Beroepsvaart tuft voorbij, zeilers en jachtjes zoeken het wijde water op. Op de 'Gastvrije Randmeren' is iedereen welkom om te genieten van water, eilandjes en oevers. De historie leeft voort met bottertochten, luierend en deinend onder het imposante bruine zeil.

Karakter
Deze foto van Richard Draaijer is te zien in de tentoonstelling en geeft weer hoezeer het karakter van de woeste zee is veranderd in een meer met aan de randen riet, velden, oevers en bomen.

Werken met Richard is werken aan communicatie in woord, beeld en proces. Hij is co-creator van menig tentoonstelling van de afgelopen jaren in het Huizer Museum op het gebied van vormgeving. Tevens is hij coach en hij geeft workshops aan volwassenen en kinderen op het gebied van creativiteit.

Zie ook HuizerMuseum.nl.

Uit de krant