Vader Hans met zijn zoon Thijs tijdens de kleutergymles. Op de achtergrond buurtsportcoach Claudia.
Vader Hans met zijn zoon Thijs tijdens de kleutergymles. Op de achtergrond buurtsportcoach Claudia. Foto: Bob Awick

Buurtsportcoaches: kleutergym

Sport

HUIZEN - Deze zomer hebben we een serie verhalen over de buurtsportcoaches en wat zij zoal doen in Huizen. Deze keer hebben we het over kleutergym.

Claudia de Koff is een van de buurtsportcoaches die hiervoor ingeschakeld wordt: "Het is superbelangrijk om al in groep 1 en 2 te beginnen met professioneel bewegingsonderwijs, omdat ze er dan klaar voor zijn om zich motorisch te ontwikkelen. Begin je later, dan merk je al dat er een bewegingsachterstand is."

Circuit
Vaak zet ze in de gymzaal, of als het niet anders kan in het kleuterlokaal, een circuit op voor de kleuters uit groep 1 en 2. "Ik leg dan uit wat ze moeten doen en hang bij elke oefening ook nog een tekening op waarop staat wat ze moeten doen als herinnering."

Deze keer moeten de leerlingen in het klimrek klimmen volgens een bepaald patroon, over de kast klauteren en eraf springen, tennissen met ballonnen en een koprol maken. "Je ziet dat ze vorderingen maken. Het verschil tussen de start bij groep 1 en groep 2 is heel groot", vertelt Claudia.

Ademhaling
Na afloop van de les roept ze de kleuters bij zich en vraagt of ze op de grond willen gaan liggen. Dit doet ze om ze tot rust te brengen. Met een speciaal liedje laat ze de kinderen zich bewust worden van de ademhaling. "Adem heel diep in en weer heel diep uit", klinkt er gezongen uit de speakers.

Juf Yolanda Maccow van de Tweede Montessorischool is tijdens de les wel aanwezig. "Eén keer in de week wordt de les door een buurtsportcoach van mij overgenomen. De rest van de week doe ik het bewegingsonderwijs zelf."

Heel sociaal
"Ik vind persoonlijk dat de kleuters veel beweging nodig hebben. Het is ook meer dan alleen maar sporten, het is ook heel sociaal. Ze leren bijvoorbeeld om elkaar te helpen en met elkaar samen te werken."

Hans Koster, vader van Thijs die net 6 jaar is geworden, vindt het ook belangrijk dat de kleuters al les krijgen van een beroepskracht. "Ik merk als ouder dat kinderen veel minder sporten dan vroeger. Ze zitten meer achter de computer en spelen minder buiten. Ik merk het omdat Thijs opgekropte energie heeft als hij niet heeft gesport."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant