Het aantal aangiften van woninginbraken daalde fors.
Het aantal aangiften van woninginbraken daalde fors.

Daling van geregistreerde misdrijven

Politie

HUIZEN - De gemeente heeft bekendgemaakt dat in de eerste zes maanden van dit jaar het aantal geregistreerde misdrijven gedaald is met 9 procent ten opzichte van vorig jaar.

Opvallend is de forse daling van woninginbraken. Daarnaast is het aantal aangiften van winkeldiefstallen verdubbeld. Het aantal aangiften van woninginbraken daalde 32 procent van 85 naar 58.

Minder pogingen
Met name minder pogingen werden gemeld. Dit aantal daalde met 44 procent van 36 naar 20. Het aantal geslaagde woninginbraken daalde 22 procent van 49 naar 38.

Ten opzichte van de cijfers van Midden Nederland doet Huizen het beter. Hier daalde het aantal meldingen van woninginbraken met 15 procent, het aantal pogingen met 18 procent en het aantal geslaagde inbraken met 13 procent.

Winkeldiefstallen
Het aantal aangiften van winkeldiefstallen steeg met 117 procent en ging van 18 naar 39. "Het daadwerkelijke aantal winkeldiefstallen is niet bekend. Veelal handelen winkeliers dit zonder tussenkomst van de politie af. De traditionele lage aangiftebereidheid van winkeliers lijkt wel gestegen te zijn", aldus de gemeente.

De gemiddelde aangiftebereidheid is de laatste jaren stabiel rond 25 procent. Hierbij moet worden aangetekend dat voor delicten waar schade geclaimd kan worden aangifte doen over het algemeen een voorwaarde is van de verzekeringsmaatschappij.

Lees meer in het Nieuwsblad voor Huizen van morgen

Uit de krant