Hannie Smeenk (73) demonstreert onder toeziend oog van buurtsportcoach Robert Starreveld een valtechniek die zij van hem heeft geleerd.
Hannie Smeenk (73) demonstreert onder toeziend oog van buurtsportcoach Robert Starreveld een valtechniek die zij van hem heeft geleerd. Foto: Bob Awick

Buurtsportcoach Robert geeft senioren val- en weerbaarheidstraining

Sport

HUIZEN - Deze zomer hebben we een serie artikelen in het Nieuwsblad voor Huizen over de buurtsportcoaches en wat zij zoal doen. Buurtsportcoach Robert Starreveld geeft in de dojo van Osorezu onder andere valtrainingen en weerbaarheidstraining aan senioren.

De 73-jarige Hannie Smeenk heeft er een aantal gevolgd. "Na een keer weet je eigenlijk nog niets. Het is beter meerdere keren te komen", zegt ze. Robert knikt instemmend.

Flink gevallen
"Twee jaar geleden ben ik een keer flink gevallen. Ik holde achter mijn kleinzoon aan. Het was vlak bij mij voor de deur. Gelukkig heb ik er geen echte schade aan overgehouden. Wel had ik gekneusde ribben en daar heb ik nog lang last van gehouden", vertelt Hannie.

Het is niet de enige reden dat ze zich aanmeldde. "Ik had ook wat ontspanning nodig. Het koste twee euro en het was 's morgens vlakbij. Ik dacht 'het kan nooit kwaad'." De valtraining heeft ze al twee keer gedaan.

Automatisch
Robert: "Het is goed om dat vaker te doen. Die technieken moeten inslijten, zodat als je struikelt of iets dergelijks je automatisch de juiste houding aanneemt."

Hannie demonstreert op de mat in de dojo wat ze heeft geleerd. Haar handen houdt ze een kruislings voor zich als ze zich voorover laat vallen. "Daarmee vangt ze de klap op", legt Robert uit.

Lastig
Ze laat de oefening zittend zien. "Als je struikelt is het ook heel belangrijk om niet op je knieën te vallen", vertelt Robert. "Dat is best lastig", aldus Hannie.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant