Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Officier noemt verhaal Huizer verdachte van hennepteelt 'ongeloofwaardig'

Politie

HUIZEN - Het is de tweede keer dat de 46-jarige Huizer volgens zijn eigen zeggen 'er is ingeluisd door vrienden'. Dinsdagochtend stond de man bij de rechtbank Utrecht terecht op verdenking van het medeplegen van het houden van een hennepkwekerij in 2014 aan de Koekoeklaan in Bussum.

De officier van justitie eiste 150 uur werkstraf waarvan 50 uur voorwaardelijk en een ontnemingsvordering van 99.505 euro. De Huizer hoort de eis hoofdschuddend aan. Niet hij is schuldig, maar zijn vriend bij wie hij van februari tot oktober 2013 op het adres aan de Koekoeklaan woonde. De hennepkwekerij met 245 planten was van hem. Hij, de verdachte, verrichtte in die hele periode voor 300 euro, volgens zijn eigen zeggen, sporadisch hand- en spandiensten. Meer niet. De opbrengst van de hennepplanten ging volledig naar zijn vriend.

Inhalator
De verdachte hoest een aantal keren hard. Zijn longen werken nog maar voor 30 procent. Voor hem op het verdachtenbankje ligt een inhalator. Hij is ziek, heeft hij geen werk en sinds 2013 geen vaste woon- of verblijfplaats. Hij vraagt zich hardop af waar hij dat astronomisch hoge bedrag ooit van moet terugbetalen? Te meer omdat hij de staat nog duizenden euro's schuldig is vanwege een ontnemingsvordering uit een andere strafzaak uit 2015. Ook voor hennepteelt. Toen in een pand in Utrecht.

De officier van justitie heeft weinig clementie met de Huizer. Wie niet horen wil, moet maar voelen, vindt zij. Het verhaal dat de Huizer slechts af en toe betrokken was bij de hennepkwekerij aan de Koekoeklaan doet zij af als ongeloofwaardig. Zij houdt de verdachte voor wat hij allemaal deed: "U ging mee om hennepplanten te kopen, u onderhield de planten, u regelde knippers, u telde de opbrengst en u betaalde het televisieabonnement en een paar keer de huur van de woning. Deze optelsom samen noem ik medeplegen aan het hebben van een hennepkwekerij."

Onbewoonde indruk
De politie ontdekte de 245 planten begin 2014, nadat zij een vreemde warme geur uit het openstaande kelderraam van de woning roken. Daarnaast maakte de woning een onbewoonde indruk en bleek er niemand op het adres ingeschreven te staan. De politie belde aan en de vriend van de Huizer deed open die gelijk bevestigde dat er een hennepkwekerij in de woning was. Op de vraag van wie de kwekerij was, noemde de man de naam van de Huizer.

De officier van justitie: "U wijst allebei met een beschuldigende vinger naar elkaar. Terecht, want in mijn ogen bent u allebei medeverantwoordelijk voor de kwekerij." De medeverdachte is vorig jaar al veroordeeld. De strafzaak tegen de verdachte werd toen aangehouden onder meer vanwege gezondheidsredenen.

De raadsman vroeg de rechtbank de eis van de officier omtrent de ontnemingsvordering niet te volgen. Hij wees daarbij nogmaals op de ondergeschikte rol die de Huizer heeft gehad en het feit dat hij slechts 300 euro aan de kwekerij heeft verdiend.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Uit de krant