Een uitsnede van een van de portretten.
Een uitsnede van een van de portretten. Foto: Judith Keessen

#ZIE portretten in campagne tegen huiselijk geweld

Mensen

HUIZEN 'Had je het niet kunnen voorkomen?' 'Waarom ben je na die eerste klap niet meteen weggegaan?' Volgens fotografe Judith Keessen moeten slachtoffers van huiselijk geweld zich nog te vaak verantwoorden. Daar wil ze vanaf: "De focus zou op de daad moeten liggen. Die moet de wereld uit."

Keessen noemt de zaak Anne Faber als voorbeeld. Ze kan er nog steeds kwaad om worden: "Dat er mensen zijn die zeggen: Waarom gaat ze ook zo'n eind fietsen in d'r eentje? Dat is toch vragen om problemen? Nee dus! Mensen mogen elkaar gewoon geen pijn doen. Ook binnen een relatie niet."

Slachtoffer
Keessen was zelf ooit slachtoffer van huiselijk geweld en heeft een lang en gewelddadig huwelijk achter de rug. Maar daar wil ze verder liever niet veel over zeggen. "Want dit gaat niet om mijn verhaal. Dat is slechts één verhaal."

"Mijn expositie #ZIE is zonder op de details in te gaan een verzameling van vele verhalen, in foto's en korte quotes. Die laten zien dat de slachtoffers mensen zijn zoals jij en ik. Vrouwen en mannen, van alle leeftijden."

Plein 2000
Sinds dinsdagmiddag zijn er vijftien portretten uit Keessens #ZIE-serie te zien bij het station in Weesp en van 17 tot en met 24 september zijn ze te zien op Plein 2000 in Huizen. Daar hangen ook twee daders tussen.

"Uit de quotes kun je opmaken wie het zijn. Ik heb ze pas later aan de expositie toegevoegd. Gaandeweg vond ik dat zij er ook tussen hoorden. Want ook voor de daders geldt dat het mensen zijn zoals jij en ik. Aan hun uiterlijk is niet te zien dat zij hun handen niet thuis konden houden."

Ogen openen
Keessen hoopt met haar tentoonstelling de ogen van mensen te openen en de discussie op gang te krijgen. "Huiselijk geweld is níet ver van je bed. Het overkomt één op de drie vrouwen. Één op de drie! Dat is dus echt op grote schaal, en bovendien binnen alle lagen van de bevolking."

"Dus ook in jouw omgeving worden mensen mishandeld. Met mijn foto's wil ik mensen in een gewelddadige situatie laten zien dat je daar uit kunt komen. En anderen hoop ik ertoe aan te zetten om de helpende hand toe te steken."

Uit de krant