Kinderen konden allerlei circusacts uitproberen.
Kinderen konden allerlei circusacts uitproberen. Foto: De Wijngaard

De Wijngaard al 40 jaar de enige school voor speciaal basisonderwijs

Algemeen

HUIZEN - De Wijngaard aan het Ellertsveld heeft vorige week vrijdag haar 40-jarig jubileum gevierd. Het thema van de viering was 'Circus'. "Het was een ontzettend leuke dag. We hebben genoten", zegt directeur Renate van der Mooren van de school voor speciaal basisonderwijs.

De school is de enige in zijn soort in Huizen en startte in 1978 aan de Bovenlangewijnseweg. Het initiatief werd genomen door de Vereniging voor Christelijk Buitengewoon Onderwijs in 't Gooi.

Niet mee komen
Kinderen die niet mee kunnen komen op een reguliere basisschool omdat het tempo daar te hoog is, de groep te groot of omdat er gedragsproblemen zijn, gaan sinds die tijd naar De Wijngaard.

De school groeide langzaam en diverse groepen moesten op andere locaties worden ondergebracht omdat er geen plek meer was. In de jaren tachtig werd daarom onderdak gevonden aan de Jacob van Campenstraat, waar voorheen de technische school zat.

Eén dak
Na een grondige renovatie werd in 1985 de school hier feestelijk geopend en zaten alle groepen weer onder één dak. De school heeft daar tot 2016 gezeten. Het gebouw is inmiddels omgebouwd tot huisvesting voor onder andere statushouders.

De leerlingen van De Wijngaard namen vervolgens hun intrek in het gebouw aan het Ellertsveld waar voorheen De Werf gevestigd was. "We zijn dus net met ons derde jaar hier gestart."

Logopediste
Renate startte zelf 17 jaar geleden als logopediste op de school. Na een aantal opleidingen - onder andere tot leerkracht en schoolleider - werd ze uiteindelijk directeur. "Omdat we een school voor speciaal onderwijs zijn, zijn hier dingen anders dan op een reguliere basisschool."

"Hier hebben wij bijvoorbeeld een logopedist in dienst. Leerlingen die hier op school zitten hebben allemaal een probleem waardoor zij niet mee kunnen komen in het reguliere onderwijs. Taalachterstand is soms ook een oorzaak.

Lees verder in de digitale editie

Ter gelegenheid van het jubileum mochten de kinderen bij hoge uitzondering een keer patat eten op school.

Uit de krant