Deze foto van Demi, gemaakt in De Krachtcentrale, haalde het boek niet.
Deze foto van Demi, gemaakt in De Krachtcentrale, haalde het boek niet. Foto: JOVADRE ART

Ups en downs in fotoboek 'Leven voor talent'

Cultureel

HUIZEN - Johan en Herma van Dreven maakten eerder foto's van dansers in diverse stijlen buiten het podium. In een restaurant of een metro bijvoorbeeld.

Ook Demi fotografeerden zij al eerder. Het paar wilde hun werk graag verdiepen en kwam op het idee van een fotodocumentaire. Dat moest dan wel gaan over een danser die veelzijdig was.

Paaldanstalent
In Demi, het 15-jarige paaldanstalent uit Huizen, vonden zij een uitstekende kandidaat. Demi volgt namelijk ook nog bij Corpus Acrobatus een opleiding om haar droom om ooit in Cirque du Soleil te gaan werken waar te maken.

"Na een paar maanden hadden we al zo veel materiaal dat we uiteindelijk besloten om er een boek van te maken", vertelt Johan.

Eerste exemplaar
Het eerste exemplaar van dat boek 'Leven voor talent' met als ondertitel 'op weg naar Cirque du Soleil' werd vorige zondag uitgereikt. Aan Demi door Nienke de Wit, directeur van het Huizer Museum die de presentatie leidde. Wethouder Marlous Verbeek kreeg uit handen van Herma en Johan het tweede exemplaar.

Herma en Johan hebben het fotograferen zichzelf eigengemaakt. "We hebben meerdere workshops gevolgd", vertelt Herma. "Ook nog toen we al bezig waren met het boek. Foto's die je maakt voor een documentaire moeten namelijk een verhaal vertellen. Dat was iets nieuws."

Vehaal
Met de fotovellen voor de neus werd vaak gekeken wat wel en niet in het verhaal paste. "Het was ook best lastig om te bedenken hoe je dat verhaal in foto's dan vertelt in het boek", zegt Johan. "We hebben ons ook laten adviseren door de uitgever. Die heeft ons hele goede tips gegeven, vooral wat betreft de papierkeuze."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant