Afbeelding
Foto: Gemeente Huizen

Woonlasten in Huizen gaan omhoog

Politiek

HUIZEN - De woonlasten in Huizen stijgen komend jaar meer dan de inflatie. Waren de gemiddelde lasten in 2018 647 euro, in 2019 is dit 687 euro. Dat komt doordat de ozb-korting van de laatste jaren nu van tafel is en een deel van de straatreinigingskosten zijn doorberekend in de afvalstoffenheffing.

Dat staat in de begroting 2019. De afgelopen jaren konden Huizers genieten van 10 procent korting op de onroerendezaakbelastingen (ozb). Dit deed de gemeente om haar inwoners tijdens de economische crisis te ontzien en de koopkracht een impuls te geven. Nu het economisch weer wat beter gaat, is die korting verleden tijd. Overigens vindt de definitieve vaststelling van de tarieven plaats in december.

Benadrukt wordt wel dat de gemeentelijke belastingen in Huizen 'nog steeds' laag zijn in vergelijking met de overige gemeenten in 't Gooi en de Vechtstreek. Ook hanteert Huizen een sociaal belastingbeleid. Zo betalen huurders geen rioolbelasting. Dat doen alleen huiseigenaren. Ook kent Huizen een ruimhartig kwijtscheldingsbeleid. "Ondanks de stijging van de woonlasten in 2019 neemt Huizen landelijk en regionaal bezien een gunstige ontwikkeling in."

Als het gaat om geld uitgeven, wil Huizen vooral investeren in veiligheid, minderhedenbeleid, jeugdzorg en het ondernemersklimaat.

Uit de krant