Het Melkmeisje met rechts wethouder Marlous Verbeek en de kunstenaar Berry Holslag.
Het Melkmeisje met rechts wethouder Marlous Verbeek en de kunstenaar Berry Holslag. Foto: Bob Awick

Melkmeisje weer terug op Oude Raadhuisplein

Cultureel

HUIZEN - Het Melkmeisje is weer terug op zijn oude plek op het Oude Raadhuisplein. Het beeld was sinds februari weg in verband met een reparatie van een kapotte neus.

"Hoe dat is gekomen, dat weten we niet", zegt kunstenaar Berry Holslag die de neus weer vakkundig gerepareerd heeft. "Ik denk een ongelukje met het opbouwen van de markt."

Per ongeluk
"Ik ga niet uit van vandalisme, want dat vind ik zo negatief. Ik denk dat het per ongeluk is gebeurd en dat ze het niet eens in de gaten hebben gehad."

Vandaag is het weer terug en het beeld glimt als nooit tevoren. "Ik heb meteen het glazuur goed schoongemaakt. Door de regen komen er druppels kalk op."

Gebruiksschade
Na inspectie van het beeld bleek dat er meerdere reparaties nodig waren. "Gebruiksschade", aldus de kunstenaar. "Dat mag ook. Er zitten mensen bij en het maakt onderdeel uit van het bankje."

Wethouder Marlous Verbeek liet weten blij te zijn dat het spraakmakende beeld weer in Huizen op zijn oude plek staat. De kunstenaar vindt hetgeen probleem dat mensen het beeld spraakmakend vinden.

Aankleden
"Anders is een beeld maar saai. Ik denk dat het door de felle kleuren komt en uiteindelijk accepteren ze het vaak wel." Ze vindt het leuk te horen dat mensen het af en toe aankleden.

"Ik heb ook wel eens gezien dat kinderen er een ketting omheen hebben gehangen met houten kralen. Het beeld staat stevig op zijn sokkel en zolang mensen er maar voorzichtig mee zijn, kan dit."

Uit de krant