Is dit de toekomst van Laren en Blaricum en wat gaat Huizen doen?
Is dit de toekomst van Laren en Blaricum en wat gaat Huizen doen? Foto: Bob Awick

Huizen: nog geen overleg vertrek naar Utrecht

Politiek

HUIZEN - De gemeente Huizen heeft nog niet officieel gesproken met de beoogde fusiegemeenten Laren en Blaricum die naar de provincie Utrecht willen om een fusie te ontlopen. Inmiddels hebben de twee gemeenten hiervoor een brief naar de minister van Binnenlandse Zaken gestuurd.

"We nemen ook nog geen standpunt hierover in", laat de gemeente Huizen desgevraagd weten. " Pas op 12 november is er een gezamenlijk overleg gepland met de portefeuillehouders en de gemeentesecretarissen van de drie gemeenten."

Provinciegrens
Laren en Blaricum verzoeken de minister tot wijziging van de provinciegrens zodat zij deel uit gaan maken van de provincie Utrecht. "De grens tussen de provincies Utrecht en Noord-Holland is ooit in een ver verleden gelegd tussen Eemnes enerzijds en Laren en Blaricum anderzijds", melden de twee gemeenten aan de minister.

"De bewoners van de BEL-gemeenten zijn door verschillende verbanden aan elkaar verbonden. Tien jaar geleden hebben de besturen van de BEL-gemeenten besloten om een destijds unieke samenwerking aan te gaan."

Voorbeeld
"Zij hebben de krachten gebundeld door hun ambtelijke organisaties samen te voegen. Die samenwerking bestaat al 10 jaar en is voor veel gemeenten een voorbeeld geweest."

"Door het ingenomen standpunt van GS NH dreigt de provinciegrens nu een belemmering te worden voor de verdere bestuurlijke en ambtelijke samenwerking."

Uit de krant