De belangstelling voor de avond was volgens wethouder Bert Rebel ongekend.
De belangstelling voor de avond was volgens wethouder Bert Rebel ongekend. Foto: Bob Awick

Bewoners massaal naar avond over aardgasvrij wonen

Natuur en Milieu

HUIZEN - De bewoners van de wijk Stad en Lande en Bovenweg kwamen dinsdag massaal af op een avond in het gemeentehuis. Zij waren uitgenodigd om samen met de gemeente de eerste stap te gaan zetten richting een aardgasvrij Huizen.

"Het belooft een interessante avond te worden waarin u informatie ontvangt, maar waarbij we ook zeer benieuwd zijn naar uw inbreng. Dat is belangrijk, omdat rond om het onderwerp aardgasvrij of 'van het gas af' een hoop te doen is", aldus wethouder Rebel bij de aftrap.

Vragen en zorgen
"Er zijn veel vragen, en ook zorgen, over bijvoorbeeld de kosten en de technieken. Het zijn vragen die de gemeente voor een deel zelf ook heeft en waarop nog niet altijd een goed antwoord mogelijk is. Wel hebben we met elkaar een enorme opgave."

"Om bij te dragen aan de klimaatdoelen is in Nederland als doel gesteld om in 2050 aardgasvrij te zijn. De vraag in onze gemeente is hoe we daar, ook in uw wijk, op een verstandige manier naar toe kunnen groeien in een tempo dat bij Huizen past."

Concrete plannen
Uit een klein onderzoek dat werd gepresenteerd, bleek dat maar 2 procent nu aardgasvrij woont en dat van de overige 98 procent slechts 3 procent concrete plannen heeft om dit in de toekomst op te pakken.

"We hoeven pas in 2050 gasvrij te zijn. Dat lijkt ver weg, maar komt snel dichterbij", aldus wethouder Rebel. "De gemeente moet al in 2021 laten weten hoe we dat gaan aanpakken en wanneer welke wijk aan de beurt is."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant