De vlag werd eerder gehesen voor 'Coming out day' op 11 oktober.
De vlag werd eerder gehesen voor 'Coming out day' op 11 oktober. Foto: Bob Awick

Ook in Huizen wappert de regenboogvlag tegen intolerantie

Politiek

HUIZEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft bij het gemeentehuis de regenboogvlag gehesen tegen intolerantie.

"Huizen is een gemeente waar je je vrij en veilig moet kunnen voelen om jezelf te zijn", staat in een korte verklaring. "Het college benadrukt daarmee dat Huizen een gemeente is waar je je vrij en veilig moet kunnen voelen om jezelf te zijn."

Nashvilleverklaring
Het hijsen van de vlag is een tegenreactie op de zogeheten 'Nashvilleverklaring',  een gezamenlijke verklaring over bijbelse seksualiteit.

In artikel 1 van deze verklaring staat de volgende tekst: 'WIJ BEVESTIGEN dat God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw, waarbinnen seksualiteit een plaats heeft en waaruit kinderen kunnen voortkomen.'

Zondig
In artikel 10 staat de volgende tekst: 'WIJ BEVESTIGEN dat het zondig is om homoseksuele onreinheid of transgenderisme goed te keuren. Wie deze wel goedkeurt wijkt fundamenteel af van de standvastigheid die van christenen verwacht mag worden en van het getuigenis waartoe zij geroepen zijn.'

Een van de namen onder de verklaring is die van Kees van der Staaij,  van de SGP. Ook in Huizen is er een actieve SGP-afdeling, waar Rob Bource als raadslid voortrekker van is.

Herken
"Ik vind dit soort verklaringen iets van de kerk. Het is een theologisch stuk, waar ik als politicus niets mee moet", legt hij desgevraagd uit. "Natuurlijk staan er veel dingen in uit de bijbel over huwelijk en seksualiteit die ik herken."

"Ik ben niet gelukkig hoe dit nu naar buiten is gekomen. Ik zie het meer als een intern discussiestuk voor kerken van de reformatische flank en het is niet voldragen. Ik snap de pijn die het bij een aantal mensen oproept."

Extreem
Hij geeft aan dat hij sommige reacties wel heel extreem vindt. "Ik zie bijvoorbeeld een cartoon van Kees van der Staaij in relatie tot de Klu Klux Klan. Dat vind ik heel ver gaan. Sommige waardevolle waarden in het stuk zijn klassieke christelijke standpunten waar wij als partij al bijna honderd jaar voor staan."

Zelf zou hij de verklaring echter niet hebben ondertekend en hij is niet blij dat er nu enkele facetten uit de verklaring gehaald worden. "Wat ze met het stuk wilden bereiken, is ondergesneeuwd." Hij kan zich vinden in het feit dat iedereen in Huizen zich veilig moet voelen, "maar dan denk ik niet aan een regenboogvlag."

Koesteren
Wethouder Roland Boom zette op Twitter een foto van het college bij de vlag. In een ander bericht op Twitter zegt hij: 'Vlaggen tegen intolerantie. Best jammer dat dat anno 2019 weer nodig is. Laten wij koesteren waar onze ouders en wij voor streden en alle vormen van intolerantie bestrijden. #samenwerkenaanhuizen.'

Foto: Twitter @RolandBoom

Ook wethouder Maarten Hoelscher liet van zich horen op Twitter. Hij woont zelf samen met zijn vriend Gert Jan.

Uit de krant