Feest Taalcafé Huizen in bibliotheek | Nieuwsblad voor Huizen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Monir vertelt zijn verhaal. De hapjes staan klaar op tafel voor de feestelijke middag.
Monir vertelt zijn verhaal. De hapjes staan klaar op tafel voor de feestelijke middag. (Foto: Carin van den Berg)

Feest Taalcafé Huizen in bibliotheek

HUIZEN Taalcafé Huizen helpt wekelijks op vrijdagmiddag mensen die graag Nederlands willen spreken. Van 13.30 tot 15.00 uur kunnen mensen binnenlopen om met elkaar Nederlands te praten. Het is een samenwerking tussen Gilde Samenspraak en de bibliotheek.

Eén keer in het jaar vieren ze feest met hapjes van deelnemers en vrijwilligers en nodigen ze een gast uit. Vorige week vrijdag keer was dit Monir Goran, die in de jaren 90 van de vorige eeuw Koerdisch Irak is ontvlucht.

Taal belangrijk
Hij weet als geen ander dat het leren van de taal belangrijk is. Hij woonde in Kirkuk en is Koerd. Omdat twee van zijn broers in de politiek zaten, werd hij bedreigd. Bang om gedood te worden, vluchtte hij via diverse landen naar Nederland.

"Eigenlijk wilde ik naar Denemarken, maar mijn ouders woonden in Nederland en mijn moeder wilde graag dat ik zou blijven." Als Monir zijn verhaal vertelt, luisteren de aanwezigen stil toe. Ineens komt het leven van een vluchteling wel heel dichtbij.

Vervalst paspoort
Met een vervalst paspoort, verstrekt door de geheime dienst, moest hij tientallen grensposten door. Elke keer hield hij zijn adem in. Bijna werd hij teruggestuurd, omdat zijn naam op een andere plek stond dan gebruikelijk.

Mensen uit de zaal willen weten hoe hij aan eten is gekomen tijdens zijn reis. Monir vertelt dat hij zijn huis had verkocht en daarom in de gelukkige omstandigheid was om er in ieder geval geld voor te hebben.

Gewoonten
In Nederland aangekomen, wilde hij zo snel mogelijk de taal leren. "Ook vond ik een boek over honderd gewoonten. Die ben ik me eigen gaan maken. Bijvoorbeeld dat je niet naar iemands inkomen vraagt. Ik bestudeerde ook de mensen en wist dat ik actief bezig moest zijn om me hier thuis te voelen."

Inmiddels is hij getrouwd en speelt hij muziek. Ook is hij in opleiding voor beëdigd tolk. Allemaal dankzij het leren van de taal. Zie ook gildegooinoord.nl/Samenspraak.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371756&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>