De raadsleden uit de regio bespreken in Singer Laren de gezamenlijke aanpak van zaken die de gemeentegrens overstijgen.
De raadsleden uit de regio bespreken in Singer Laren de gezamenlijke aanpak van zaken die de gemeentegrens overstijgen. Foto: Bob Awick

Gemeenten moeten veel meer regionaal denken

Politiek

REGIO - "Als wij niet investeren in vestigingsbeleid en openbaar vervoer, kan dit gebied onder druk komen te staan." Directeur Igor Meuwese van de Regio Gooi en Vechtstreek zet kraakhelder de urgentie neer die samenwerking van de acht gemeenten in deze regio heeft op (boven)regionale dossiers.

Hoopgevend is dat die noodzaak meer en meer door de gemeenten wordt erkend. De gemeenten Blaricum, Eemnes, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp en Wijdemeren zoeken de regionale samenwerking al jaren.

Gemeentegrenzen
Op een aantal punten, waaronder zorg en afval, marcheert dat prima. Maar rond werkgelegenheid, verkeer en natuur zijn de lokale belangen moeilijker over gemeentegrenzen heen te krijgen.

Onlangs stroomde Singer Laren vol met zo'n 200 raadsleden, wethouders en burgemeesters uit deze regio. Ze stelden zichzelf de vraag: hoe pakken we belangrijke thema's in deze regio gezamenlijk op?

Samenwerkingsagenda
Dat leidt tot een geactualiseerde Regionale Samenwerkingsagenda (RSA). Voorafgaand dienden de gemeenten al hun zienswijzen daarover in. Daarin erkennen de gemeenten dat ze voor het beleid op grote dossiers regionaal moeten denken.

Meuwese constateert dat het vrijblijvende eraf gaat. "De huidige Regionale Samenwerkingsagenda is eigenlijk een bundeling van wensen. De nieuwe RSA wordt vanuit een andere context weergegeven: de noodzaak wordt gevoeld en erkend."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant