Bert Schaap (r) bespreekt in Huizer dialect het nieuws met zijn secondant Peter Schaap aan tafel bij het Huizer Café.
Bert Schaap (r) bespreekt in Huizer dialect het nieuws met zijn secondant Peter Schaap aan tafel bij het Huizer Café. Foto: Bob Awick

Bert Schaap zwengelt maandelijks onderwerpen aan in Huizer Café

Cultureel

HUIZEN - Bert Schaap zwengelt maandelijks in het Huizer Café van Toneelvereniging Ontwaakt onderwerpen aan in het Huizer dialect. Zijn vaste secondant Peter Schaap, geen familie, zit bij hem aan tafel om het nieuws door te spreken. Daarnaast zijn er altijd gasten die iets komen vertellen. Het publiek kijkt toe, maar speelt soms ook een rol.

Het café begint rond 20.15 uur. De barruimte van het kleine theater aan de Bakboord 70 begint al ruim een half uur van tevoren vol te stromen. Trots leggen mensen van de toneelvereniging uit dat de ruimte net opgeknapt is. Het geel-groen is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor stemmig rood, dat past bij de uitstraling van de kleine theaterzaal.

Stand-uptheater
Als de voorstelling begint - Bert noemt het meer stand-uptheater - komt hij in klompen met kiel samen met Peter Schaap op met het Nieuwsblad voor Huizen in de hand. Die wordt doorgenomen en Bert is er 'scharp' op als er fouten in staan.

Het Huizer dialect is goed te volgen voor een buitenstaander. Bert zelf spreekt thuis niet zo veel Huizers meer. Alleen als de 'kijer', kinderen, dat willen. Hij leerde het van zijn grootouders en doet zijn best om het zo goed mogelijk te spreken. Als hij een fout maakt, wordt hij vanuit de zaal gecorrigeerd.

Gelach
Hij geeft een leuke twist aan het nieuws op de voorpagina 'fietsstraat gloeit rood op'. Hij hoopte op een 'rode zone' in het dorp om toeristen uit Amsterdam aan te trekken, maar bij het lezen van het artikel blijkt het toch iets anders te zijn. Het levert een hoop gelach op uit de zaal.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant