'Weg door graanvelden bij de Zuiderzee’ van Jacob van Ruisdael uit 1660-1662.
'Weg door graanvelden bij de Zuiderzee’ van Jacob van Ruisdael uit 1660-1662. Foto: Jacob van Ruisdael
Van het Huizer Museum

De zoektocht naar de leeftijd van de oude Huizer korenmolen

Cultureel

HUIZEN - Zoals altijd spitten we in de archieven om een tentoonstelling context te kunnen bieden. We zoeken vooral informatie over het 'gewone' alledaagse leven. Hoe leefde men toen, hoe zag de dag eruit? En in dit geval ook: hoe lang stond de windmolen al op de Molenberg?

In 1584 is er een windmolen die gebrandschat wordt door de Spanjaarden. Deze molen stond ter hoogte van Nieuwe Bussumerweg/Groen van Prinstererlaan. De standerdmolen wordt herbouwd op het hoogste punt van het dorp, iets 'verderop'. Waar precies wordt niet geregistreerd.

Windbrief
'Vröeger', in de 17e eeuw, moest men een vergunning kopen om een molen te mogen bouwen en/of exploiteren: een windbrief. In 1665 werd er een ambtelijke inhaalslag gemaakt voor de molens in de regio.

Zo ook voor de molens van Weesp en Huizen. Gemakshalve nam men tot nu toe aan dat de datering van de windbrief ook iets vertelt over de leeftijd van de Huizer korenmolen. En men dacht ook altijd dat het hier om twee verschillende molens gaat. Maar wij denken dat het één en dezelfde molen is.

Bewijs
Het eerste bewijs daarvoor hangt in Museo Thyssen Bornemisza in Madrid. Het schilderij 'Weg door graanvelden bij de Zuiderzee' laat een 17e-eeuwse skyline van Huizen zien met een kerk en een molen op de locatie van de Molenberg. Datering: 1660-1662. Het eerste bewijs dat de Huizer korenmolen ouder is dan 1665.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant