De villa met de bunker, die nu gemeentelijk monument is na onder andere onderzoek van de Welstandscommissie.
De villa met de bunker, die nu gemeentelijk monument is na onder andere onderzoek van de Welstandscommissie. Foto: Gemeente Huizen/Welstandscommissie

Twee keer geen vergunning na advies welstandscommissie

Algemeen

HUIZEN De gemeente heeft in 2018 twee keer een vergunning geweigerd omdat er een negatief advies van de welstandscommissie was.

Het gaat om de Trompstraat 54, waar men een dakhuisje wilde plaatsen, en om de Waterstraat 3, waar een poort stond van zo'n 2 meter in het beschermd dorpsgezicht. Die mag daarom niet hoger dan 1 meter zijn.

De welstandscommissie kreeg in 2018 in totaal 133 plannen voorgelegd om te beoordelen. Alle adviezen die de welstandscommissie heeft gegeven, zijn overgenomen door het college van burgemeester en wethouders.

Voorbespreking
De commissie meldt in het jaarverslag dat het aantal plannen met een negatief advies sinds 2014 gestaag afneemt. 'Door voorbespreking en door ervaring weten steeds meer architecten de kwaliteit van de aanvraag te verbeteren.'

Daarnaast wordt er veel gebruikgemaakt van het vooroverleg. 'Tijdens het vooroverleg worden de alternatieven, door de commissie aangedragen, gewaardeerd door de ontwerpers. Daarbij is het vooroverleg laagdrempelig omdat er geen leges worden berekend.'

Bunker
Een bijzondere vermelding krijgt de aanvraag van Villa Slingerbosch aan de Amersfoortsestraatweg 102. Hier werd een sloopmelding gedaan voor een bunker uit de Tweede Wereldoorlog.

Na onderzoek door de welstandssecretaris en de monumentendeskundige bleek dit om een uniek exemplaar te gaan. De bunker is nu aangewezen als gemeentelijk monument en de geplande nieuwbouw op de locatie is iets verschoven.

Uit de krant