De gemeente legt in de jaarrekening 2018 verantwoording af over het geld dat zij dat jaar hebben ontvangen en uitgegeven.
De gemeente legt in de jaarrekening 2018 verantwoording af over het geld dat zij dat jaar hebben ontvangen en uitgegeven. Foto: Pixabay

Gemeente houdt in 2018 bijna 2,5 miljoen over

Politiek

HUIZEN - De gemeente Huizen houdt in 2018 een bedrag van 2.416.864 euro over. In de begroting was rekening gehouden met een positief resultaat van maar 778.745 euro. Dit blijkt uit de jaarrekening van de gemeente.

De gemeente gaf in dat jaar onder andere minder uit dan gepland aan algemeen bestuur en dienstverlening, openbare orde en veiligheid, beheer en inrichting openbare ruimte, de sociale infrastructuur, ruimtelijke en economische ontwikkelen, algemene dekkingsmiddelen en overhead. Daarnaast werd er meer geld aan de reserves toegevoegd dan dat er aan werd ontrokken.

Sociaal domein
Ongeveer 50 procent van de inkomsten en uitgaven vallen binnen het sociaal domein. In 2018 was er ook in Huizen te weinig geld voor de Jeugdzorg. Hier werd het begrootte bedrag aanzienlijk overschreden.

Ook de kosten voor dagbesteding en begeleiding die binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning valt (Wmo) waren hoger dan begroot. Aan de andere kant was er een overschot op de bijstandsuitkeringen.

Reserve
De extra uitgaven in het sociaal domein worden betaald door de reserve sociaal domein in te zetten.

'Onzekere factoren blijven de omvang van de rijksvergoeding in de toekomst en de groei van het aantal mensen dat zorg of ondersteuning nodig heeft', meldt de gemeente daarbij.

Negatief
"Het college is tevreden over het positieve nettoresultaat 2018 van € 2,4 miljoen. Maar in dit bedrag zit wel € 5 miljoen aan - per saldo - incidentele opbrengsten, zodat het structurele resultaat 2018 uitkomt op bijna € 2,6 miljoen negatief", laat wethouder Bert Rebel weten.

"Om te voorkomen dat we te veel afhankelijk zijn van incidentele opbrengsten, moeten we alles in het werk stellen om te komen tot een structureel evenwicht tussen onze baten en lasten. Dat wordt dé financiële uitdaging voor de komende jaren."

Gemeenteraad
De gemeenteraad bespreekt in zijn vergadering van 4 juli de jaarrekening van 2018, de voorjaarsnota en diverse andere financiële voorstellen.

Uit de krant