Ouderen zijn vaak onterecht bang om te vereenzamen als zij hulp zoeken.
Ouderen zijn vaak onterecht bang om te vereenzamen als zij hulp zoeken. Foto: Regio

Ouderenmishandeling komt vaak voor en het geweld stopt niet vanzelf

Mensen

REGIO - "Als ik kijk naar mijn seniorendossiers is in de helft van de gevallen sprake van ouderenmishandeling", zegt bewindvoerder Piet Veldhuizen.

Ook maatschappelijk werker Margriet de Jong kent veel voorbeelden van 'ontspoorde mantelzorg'. "Een eenvoudige oplossing om ouderenmishandeling te voorkomen, is er niet, maar het helpt als je erover praat met de oudere."

Stevig beetpakken
Ouderenmishandeling begint vaak klein, bijvoorbeeld het stevig beetpakken als de oudere niet luistert, maar kan groter worden als er niemand is die ingrijpt en de mantelzorg iemand boven het hoofd groeit, merkt De Jong.

Naast maatschappelijk werker is zij ook aandachtsfunctionaris Ouderen voor Gooi en Vechtstreek. "Dan denk ik aan die echtgenoot die zijn vrouw opsloot in de badkamer als hij boodschappen moest doen en vond dat hij de zorg best wel goed geregeld had. Het is een van de vele voorbeelden van wat wij 'ontspoorde mantelzorg' noemen."

Ouderenmishandeling
Ook het ongevraagd beslissingen voor iemand nemen of als mantelzorger de eigen boodschappen doen met de pinpas van de oudere zijn vormen van financiële ouderenmishandeling die in het begin bescheiden lijken, maar snel uit de hand kunnen lopen, weet Iris Boerebach, medewerker bij Veilig Thuis.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant