Wethouder Maarten Hoelscher kreeg het eerste exemplaar van de krant 'Onder de Mensen' van de werkgroep.
Wethouder Maarten Hoelscher kreeg het eerste exemplaar van de krant 'Onder de Mensen' van de werkgroep. Foto: Bob Awick

Werkgroep wil heel Huizen in beweging krijgen tegen eenzaamheid

Mensen

HUIZEN - Eenzaamheid is vaak nog een groot taboe. Zorgvuldig wordt het woord dan vaak vermeden. "Eigenlijk zou eenzaamheid niet hoeven te bestaan", zegt Yanny Vriends van Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum.

"Er zijn zo veel dingen te doen om eenzaamheid te voorkomen, zo veel activiteiten waar je naartoe kunt gaan", stelt Kristel Menssink van Vrijwilligerscentrale Huizen.

Speciale krant
Om al die mogelijkheden zichtbaar te maken, bracht de Werkgroep Onder de Mensen daarom vorige week de speciale krant 'Onder de Mensen' uit, die met het Nieuwsblad voor Huizen verspreid werd.

Die krant is na een lange weg ontstaan. Al in 2016 ontstond de werkgroep na een conferentie over eenzaamheid die door de gemeente werd georganiseerd.

Een aantal mensen die daar waren staken hun hand op en hebben geprobeerd om alle sociale activiteiten in kaart te brengen. Dat was best lastig. En als je alles al in beeld hebt, dan is het ook nog de vraag hoe je mensen die zich eenzaam voelen verbindt aan een activiteit.

Praten
"Soms voelen mensen zich eenzaam als ze iets op hun hart hebben dat ze niet makkelijk delen. Bijvoorbeeld een kind dat zelfmoord heeft gepleegd, huwelijksproblemen of andere persoonlijke zaken."

"Om hierover te praten met iemand geeft vaak weer lucht. Dan staan mensen gemakkelijker weer open om sociale activiteiten op te pakken", zegt Anneke van der Veer van Versa Welzijn.

Als sociaal werker heeft zij veel met dit soort dingen te maken. "Soms moeten mensen ook even een drempel over. Dan ga ik desnoods een paar keer mee naar een sociale activiteit. Daarna pakt iemand dat zelf wel op. Soms moet je er gewoon echt letterlijk tijd in steken."

Eenzaamheid
Er blijken verschillende vormen van eenzaamheid te zijn. Yanny heeft er met haar collega's van de bibliotheek ook een workshop over gehad.

Zo is er sociale eenzaamheid, waarbij iemand weinig sociale contacten heeft, emotionele eenzaamheid, waarbij er geen mogelijkheid is om dingen te delen met anderen en existentiële eenzaamheid. Bij dat laatste speelt de vraag hoe iemand zijn leven zin geeft. Kristel Menssink: "Dat kan bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk."

Taboe
Nicole Bouts van Rotary Huizen Gooimeer zegt dat eenzaamheid vaak nog een taboe is. "Net als de dood en seks wordt er niet over gesproken, terwijl we er eigenlijk allemaal wel mee te maken krijgen."

"Met deze krant willen we dat taboe doorbreken. Dat betekent niet meteen dat je er openlijk over hoeft te praten, maar iedereen kan lezen wat er in Huizen gebeurt. Als je dan weet dat je buurvrouw of buurman misschien wel eenzaam is, kun je die misschen eens meenemen naar zo'n activiteit." Kristel: "Met de krant hopen we de drempel te verlagen."

Activiteiten
De krant is niet het enige dat de werkgroep als wapen tegen eenzaamheid inzet. Iedereen die meedoet in de werkgroep doet dat op zijn eigen manier.

Bijvoorbeeld met een koffieschenkproject, Buurten met Buren of activiteiten in buurthuizen, van de kerk, sportverenigingen of van de bibliotheek. "We zetten alleen niet groot op een bord: 'welkom, eenzame mensen'", aldus Yanny.

Kruisbestuivingen
Door van elkaar te weten wat er allemaal aangeboden wordt, vinden er ook kruisbestuivingen plaats. Zo ging Rotary Huizen Gooimeer al eens op een botter varen met bezoekers van het koffieschenkproject in De Marke - De Meenthoek.

Doel van de werkgroep is om heel Huizen in beweging te krijgen tegen eenzaamheid. Niet alleen mensen die dus eenzaam zijn, maar ook mensen die kunnen helpen tegen die eenzaamheid. "Mensen moeten daar wel de deur voor uit", zegt Anneke. "Dat kan de omgeving met behulp van deze krant stimuleren", sluit Nicole aan.

Versterking
Kristel: "Mensen die zelf wat willen ondernemen tegen eenzaamheid en daarbij hulp nodig hebben, kunnen bij Vrijwilligerscentrale Huizen terecht via ikwil@onderdemensenhuizen.nl.

Ook mensen die eenzaamheid signaleren kunnen dat hier melden. De werkgroep zoekt bovendien versterking. Op dit moment bestaat deze alleen maar uit vrouwen. Meer mannen zou beter zijn, want die kijken anders tegen dingen aan."

Verder denkt de werkgroep dat de krant ook een goed middel kan zijn. Nicole: "We horen graag wat mensen ervan vonden via redactie@onderdemensenhuizen.nl. We hebben de wens om deze krant vier keer per jaar uit te gaan geven met daarin dan elke keer een agenda met een greep uit het aanbod van activiteiten."

Uit de krant