Het ziekenhuis kiest er voor om een regionaal medisch centrum op de locatie van het huidige ziekenhuis in Blaricum te ontwikkelen.
Het ziekenhuis kiest er voor om een regionaal medisch centrum op de locatie van het huidige ziekenhuis in Blaricum te ontwikkelen. Foto: Bob Awick

Geen medisch centrum van Tergooi in Huizen

Zorg

HUIZEN - Er komt geen regionaal medisch centrum van Tergooi in Huizen. Het ziekenhuis kiest voor de huidige locatie in Blaricum. Dat heeft wethouder Maarten Hoelscher laten weten aan de commissie Sociaal Domein. Ook het ziekenhuis heeft het nieuws inmiddels naar buiten gebracht.

"In het coalitieakkoord hebben wij afgesproken dat in samenspraak met Tergooi de mogelijkheden om een regionaal medisch centrum naar Huizen te halen, zullen worden onderzocht.", meld de medeling van de wethouder.

Gesprekken
"Wij hebben - evenals andere gemeenten - met de vertegenwoordigers van de raad van bestuur van Tergooi gesprekken gevoerd over de eventuele vestiging van poliklinische zorg in Huizen."

"De raad van bestuur heeft mij medegedeeld dat Tergooi heeft besloten in het bestek voor de locatie Blaricum, per 2024, ruimte te laten voor het regionaal medisch centrum en een huisartsenpost."

Teleurgesteld
"Ik heb de raad van bestuur laten weten dat ik teleurgesteld ben over dit besluit. Vanuit een locatie in Huizen zou het grootste verzorgingsgebied boven de A1 dichterbij kunnen worden bediend", aldus de wethouder.

Het ziekenhuis laat weten tot deze keuze te zijn gekomen omdat er lage verbouwingskosten zijn. "Hiermee kan ook tegemoetgekomen worden aan de voorwaarde van de gemeente Blaricum om zorginvulling te verschaffen in de herontwikkeling van het bestaande terrein."

Tergooi
Tergooi benadrukt dat het om een principebesluit gaat. "Het definitieve besluit en de precieze invulling van het regionaal medisch centrum zal in nauw overleg met de nieuwe koper van het terrein plaatsvinden", laat het ziekenhuis weten.

Met het regionaal medisch centrum wil Tergooi samen met andere zorgverleners gaan voorzien in een groeiende behoefte van patiënten in de regio om daar waar het kan de zorg zo dicht mogelijk bij huis te hebben.

Marktanalyses
"De aan te bieden diagnostiek en zorg wordt gebaseerd op zorgvuldig uitgevoerde marktanalyses, ontwikkelingen ten gevolge van de te realiseren nieuwbouw in Hilversum en de mogelijkheden tot samenwerken met eerstelijnszorgverleners."

"Hierbij zal periodiek geëvalueerd worden wat goed is voor de regio en wat haalbaar is voor Tergooi." De ingebruikname van dit regionaal medisch centrum wordt verwacht in 2023, nadat het huidige ziekenhuis op locatie Blaricum geheel zijn intrek heeft genomen in het nieuw te bouwen ziekenhuis in Hilversum.

Mooie plek
Wethouder Maarten Hoelscher: "Wij wilden de zorg in Huizen dichter bij de mensen brengen. We hadden een hele mooie plek op het oog. Daar wilden we het ook combineren met andere zorg, zoals huisartsen, jeugdzorg, fysiotherapie en geestelijke gezondheidszorg."

De locatie die de gemeente hiervoor op het oog heeft, wil hij niet bekendmaken. "We begrijpen de stap van Tergooi. Wel vinden we het jammer. Samen met het college waren we hier al druk mee bezig. We hebben zelfs al met andere zorgaanbieders gesproken. We gaan wel verder met deze plannen."

Uit de krant