Het entreegebouw wordt onder andere aangepakt.
Het entreegebouw wordt onder andere aangepakt. Foto: Bob Awick

Aanpassingen Sijsjesberg door raadscommissie besproken

Politiek

HUIZEN - De gemeenteraad bespreekt in de raadsvergadering van 31 oktober het voorstel om het entreegebouw van zwembad Sijsjesberg te vernieuwen. Het voorstel is een apart onderdeel van de begroting.

Dinsdagavond werd het voorstel achter gesloten deuren besproken tijdens de commissievergadering Sociaal Domein. Dit had alles te maken met de geheime bijlagen waarin de kosten worden besproken. Ook een verhoging van de entreegelden is nodig, maar hoeveel is dus geheim.

Personeelsruimten
Naast duurzame nieuwbouw van het entreegebouw wordt ook voorgesteld om de personeelsruimten en kleedruimten aan te pakken. Het huidige gebouw dateert uit 1984.

De vaste inrichting en de installaties dateren grotendeels nog uit die tijd en voldoen niet meer aan de huidige eisen van functionaliteit en duurzaamheid. Bouwkundig verkeert het gebouw nog wel in een redelijk goede staat van onderhoud.

Uitnodigend
Uitgangspunt van de aanpassingen is het realiseren van een uitnodigend, functioneel en doelmatig entreegebouw met personeelsruimten en voldoende moderne kleed- en doucheruimten, passend binnen de groene omgeving van Sijsjesberg.

Het gebouw wordt aardgasvrij en zo veel mogelijk energieneutraal. Dit laatste hangt onder meer af of er voldoende zonnepanelen op het dak kunnen worden geplaatst, naast de zonnecollectoren die het zwembadwater grotendeels verwarmen.

Aardgasvrij
Het is ook de wens om het zwembad helemaal aardgasvrij te maken. Het zwembadwater wordt op dit moment verwarmd door middel van zonnecollectoren op het dak van het entreegebouw en voor piekmomenten zijn er drie gasketels.

Voorgesteld wordt om de verduurzaming en het aardgasvrij maken van de zwembadinstallaties uit te voeren op het moment dat de gasgestookte ketels volgens het meerjarenonderhoudsplan in 2022 aan vervanging toe zijn. Uit onderzoek blijkt dat een luchtwarmtepomp over veertig jaar gerekend de laagste kosten met zich mee brengt.

Elektrisch
Vanwege de geringe warmtebehoefte voor verwarming en warm tapwater wordt geadviseerd om de gaskachel in het gebouw te vervangen door een elektrisch verwarmingstoestel met een stralingspaneel.

Daarnaast moet de keukenapparatuur worden vervangen door een elektrisch apparaat. Dit zou dan tegelijkertijd met de vervanging van de gasketels in 2022 kunnen gebeuren.

Horeca
Op verzoek van de gemeenteraad heeft het college ook gekeken of de horecavoorzieningen bij het zwembad uitgebreid kunnen worden. Het college heeft dit laten onderzoeken, maar raadt dit af.

"Geconcludeerd kan worden dat binnen het bestemmingsplan alleen beperkte horeca mogelijk is, gerelateerd aan de zwembadfunctie. Uit een eerste marktverkenning blijkt dat het uit commercieel oogpunt gaan verpachten van een horecavoorziening niet kansrijk wordt geacht."

Rookverbod
"Het dit jaar ingestelde rookverbod en een mogelijke aanscherping van het alcoholbeleid in de toekomst zullen een beperkende werking hebben op de omzet. In het geval de beheerorganisatie van het zwembad de horecafunctie zelf gaat exploiteren, is daar extra personeel voor nodig dat nu niet beschikbaar is."

"Daarnaast is een aanvullende investering nodig om de extra vierkante meters vloeroppervlakte te kunnen realiseren. Als deze extra ruimte niet ingezet kan worden voor nieuwe doelgroepen, zal een mogelijke extra omzet niet leiden tot een betere exploitatie", aldus het raadsvoorstel.

Wellicht kan op termijn het huidige assortiment, verkrijgbaar in de kiosk in het centrumgebouw, worden uitgebreid. Daar zijn nu diverse snacks, ijs, snoepgoed en dranken verkrijgbaar. Daarnaast staan er bij de entree automaten voor onder andere koffie, thee, diverse frisdranken en snoep. Het zwembad beschikt niet over een drank- en horecavergunning.

Start
Als de raad met het voorstel instemt, kan de aanbestedingsprocedure worden opgestart. Daarna kan er een plan worden opgesteld. Uiterlijk bij de behandeling van de voorjaarsnota van 2020 kan het definitieve bouwkrediet door de raad worden vastgesteld.

De start van de sloop en bouw kan dan direct na het zwemseizoen van 2020 beginnen, zodat de vernieuwde gebouwen in het voorjaar 2021, voor de start van het nieuwe zwemseizoen, in gebruik kunnen worden genomen.

Uit de krant