Drie ronde kamers met een kegelvormig dak en daarin een rechthoekig gebouw dat alles met elkaar verbindt.
Drie ronde kamers met een kegelvormig dak en daarin een rechthoekig gebouw dat alles met elkaar verbindt. Foto: Gemeente Huizen

Boslaan 7 kan in Huizen eerste naoorlogse monument worden

Cultureel

HUIZEN - Erfgoedvereniging Heemschut attendeerde de gemeente erop dat de woning te koop stond en bij verkoop zou kunnen worden gesloopt.

De gemeente heeft vorige maand een procedure opgestart om een woning aan de Boslaan 7 als gemeentelijk monument te erkennen. Het ontwerp is volgens de monumentencommissie zo uniek dat deze status in beeld komt. Het college heeft het advies overgenomen. Het voorstel ligt tot en met 31 oktober ter inzage. Daarna kan een definitief besluit worden genomen. "De Boslaan 7 kan daarmee het eerste naoorlogse monument van Huizen worden", aldus wethouder Marlous Verbeek van Kunst en Cultuur.

De bekende lokale architect Gé van der Pol heeft de woning in de jaren 60 ontworpen. Het ontwerp bestaat uit drie ronde kamers, elk afgedekt met een kegelvormig dak met daarin een rechthoekig gebouw 'geschoven' dat alles met elkaar verbindt. In de woonkamer is een visueel zwevend kantoor gerealiseerd.

Inspiratie
Een on-Nederlands ontwerp, waarvoor de architect zijn inspiratie vond tijdens een vakantie in Italië. De Italiaanse trulli, nu werelderfgoed, waren de inspiratiebron. Van der Pol ontwierp een introverte woning met bescheiden vensters aan de straatzijde en grote ramen en schuifdeuren naar de besloten binnentuin. De landelijke tuin sluit aan op het natuurgebied aan de overzijde van de Sijsjesberglaan. De woning werd na realisatie vergroot, gelukkig geheel in dezelfde bouwstijl door Van der Pol getekend. Het ontwerp stond in 1993 centraal in een expositie over Van der Pol in het Singer Museum in Laren.

Heemschut
Erfgoedvereniging Heemschut attendeerde de gemeente op een advertentie op Funda waar de woning te koop wordt aangeboden. Heemschut wees op de mogelijkheid van sloop na verkoop van de woning. Dat zou, gelet op het unieke ontwerp van een lokale architect, voorkomen moeten worden.
De gemeente stelde naar aanleiding hiervan in goed overleg met de eigenaars/bewoners een vooronderzoek in. Vervolgens werd de monumentencommissie om advies gevraagd. Deze commissie concludeerde in haar advies dat er sprake is van een bijzondere architectuur van een lokale architect in de jaren-60-stijl. Verder zijn de gaafheid en de zeldzaamheid redenen om het gebouw te behouden. De commissie adviseerde daarom om de procedure in gang te zetten om dit pand als gemeentelijk monument aan te wijzen.

Voorbescherming
Er rust nu een voorbescherming op het pand. Daardoor is eventuele sloop niet toegestaan. De gemeente heeft door een deskundig adviesbureau de cultuurhistorische waarden laten beschrijven.

Huizen telt op dit moment 168 gemeentelijke monumenten, 40 rijksmonumenten en 1 provinciaal monument, alle uit de periode van voor de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar werd een belangrijke bunker uit de Tweede Wereldoorlog aan de gemeentelijke monumentenlijst toegevoegd.

Afbeelding

Uit de krant