Leden van de Rotary met de Circuleerlingenraad van Scholengemeenschap Huizermaat.
Leden van de Rotary met de Circuleerlingenraad van Scholengemeenschap Huizermaat. Foto: Bob Awick

Circuleerlingenraad Huizermaat op Rotary-seminar End Plastic Soup

Mensen

HUIZEN - De Rotaryclubs in Huizen zijn vorig jaar gestart met de actie End Plastic Soup. Ze willen een einde maken aan plastic dat overal in ons milieu is terug te vinden. De leerlingen van Scholengemeenschap Huizermaat zijn al een tijd bezig met een circulaire economie. Daarom doopten zij hun leerlingenraad om naar een circuleerlingenraad. Afgelopen vrijdag maakten de Rotary en de leerlingen met elkaar kennis, omdat de leerlingen meedoen aan het seminar over de actie End Plastic Soup.

"Elke vrijdag ontmoeten wij elkaar", legt leerkracht Bas de Bruijn uit. Hij begeleidt de circuleerlingenraad. "Dan schrijven we op welke acties we willen ondernemen en praten we met elkaar." Ze hebben al geregeld dat 'trashpacker' Tijmen Sissing op school langskomt. Enkele acties die op de planning staan, zijn Meatless Monday, een kledingruilmarkt voor de leerlingen en een gesprek met Albert Heijn in de Oostermeent om plastic zakjes daar uit te bannen.

"Wij kopen daar bijvoorbeeld een broodje en krijgen daar elke keer een plastic zakje bij. We willen kijken of het anders kan." Een actie die Gert-Jan van Dommelen, voorzitter van Rotary Huizen Gooimeer, als muziek in de oren klink. Hij toont een katoenen zakje. "Wij willen graag dit soort zakjes in de winkel krijgen." Rector Tanja de Ruijter oppert dat de Rotary dan wellicht aan wil haken bij dit gesprek en daar is iedereen het wel mee eens.

Elkaar helpen

Het is duidelijk dat de leerlingen en de Rotary elkaar kunnen helpen en dat is dan ook de reden dat de leerlingen aanwezig zijn op het seminar van de Rotaryclubs op 7 november in De Krachtcentrale. Dan kunnen ze vertellen wat ze graag willen en waarom. Op verzoek vertellen ze nu al waarom zij het zo belangrijk vinden om bezig te zijn met een circulaire economie, een economie waar geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het systeem.
"Het gaat om onze toekomst. Als we niet zuinig zijn met onze grondstoffen, is er geen toekomst meer straks", zegt een van hen. "School is voor ons de beste plek om daarmee te beginnen. Het gaat namelijk om onze toekomst", vult een andere leerling aan. "We barsten van de ideeën en die willen we uiten. Misschien is het voor ons al te laat, maar voor onze kinderen niet. Het zou egoïstisch zijn als we daar nu niet iets aan doen", zeggen andere leerlingen. "We zijn nu jong, het is nu nog mogelijk om de maatschappij te veranderen en te zorgen voor gezonde leefomstandigheden voor onze kinderen."

Belangrijk

Deze jonge generatie heeft het besef dat het belangrijk is om nu dingen te veranderen om straks nog een toekomst te hebben. Niet eens meer voor zichzelf, maar voor hun kinderen. Zij kunnen daar nu actief een steentje aan bijdragen. Uiteindelijk willen de circuleerlingenraad en de schoolleiding dat iedere leerling die straks de school verlaat zich hiervan bewust is en een bijdrage zal leveren aan die circulaire economie. Hun circuleerlingenraad moet daarom later uitmonden in een platform circulaire economie, waar elke leerling zijn bijdrage aan levert.
"We doen ook al veel meer", zeg Bas. "Leerlingen van 5 vwo geven bijvoorbeeld les aan basisschoolleerlingen en vertellen hier dan meer over." Ook de Rotaryclubs willen dat meer jongeren betrokken raken. "Er is een vonkje nodig om de activiteiten te laten groeien", zegt Alexander Leidekker, die het voorzittersstokje volgend jaar over gaat nemen van Gert-Jan. "Met de deelname van de leerlingen aan het seminar op 7 november zetten we daar een eerste stapje in", zegt Nicole Bouts van de Rotary. "We willen ook andere scholen erbij betrekken. De jeugd heeft immers de toekomst", meent Gert-Jan, die de leerlingen vol vuur vertelt over de reizen die hij op dit moment maakt om overal ter wereld bij Rotaryclubs te praten over End Plastic Soup. "Wereldwijd hebben we 1,2 miljoen leden en ruim 35.000 clubs. Met elkaar kunnen we echt het verschil maken." Gert-Jan mag het groots bekijken, Tanja bekijkt het van de andere kant: "Elk klein dingetje telt mee, dat is wat wij de leerlingen voorhouden."

Niet alleen de leerlingen vertellen straks op het seminar over wat zij doen. Peggy Blauw van GoClean en Inger van Gelderen van de GAD vertellen op die avond wat hun organisaties doen om minder plastic in het milieu te laten komen. "Bij dit seminar komen we ook terug op de resultaten van vorig jaar en duiken we nog dieper in de materie. We gaan in de pauze ook de interactie aan, op zoek naar praktische oplossingen, vooral ook lokaal. We zullen dan ook de petitie 'Geen single-use plastic in Gooi en Vechtstreek in 2020' lanceren, die iedereen kan tekenen", meldt Gert-Jan.

Het seminar is 7 november van19.30 tot 21.40 uur in De Krachtcentrale aan Havenstraat 76. Aanmelden kan door te mailen naar rotarygooimeer@gmail.com. Kosten 10 euro, inclusief koffie en thee.

Uit de krant