Afbeelding
Foto: Collectie Drukkerij Bout
historische kring huizen

Wintertijd, verhalentijd

Cultureel

In de tijd dat men nog geen radio of tv had, vertelde men elkaar verhalen. Sommige verhalen groeiden uit tot bekende dorpsverhalen.

Eén van die befaamde verhalen uit de Huizer overlevering (1920-1930) draagt de titel: ‘Laf leeft nog’. Een titel die tevens in de Huizer dorpsmond als uitdrukking wordt gebruikt.

'Laf'

‘Laf leeft nog’ vertelt het verhaal over de drie broers Geurt, Lammert en Harmen met de bijnaam ‘Laf’. De bijnaam ‘Laf’ heeft niets met niet dapper zijn te maken, maar werd hen toebedeeld naar aanleiding van het eten van ongezouten brood. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

Varken

Het varken van Geurt was gestorven. Geurt had het varken begraven en vertelde dat aan zijn broer Lammert.

Lammert vond het doodzonde en zei: ‘Zo veel vlees, dat gooi je toch niet zomaar weg?’Geurt antwoordde: ‘Maar dat beest was ziek, dat vlees kun je niet opeten, straks krijg je er nog iets van.’

Plan

En ze beraamden het volgende plan. ‘Weet je wat we doen? We snijden er een stukje van af en brengen het naar Harmen in Naarden. Die simpele ziel heeft toch niks in de gaten en is hartstikke blij als hij weer een stukje vlees te eten heeft.’

Geurt en Lammert waren niet erg gesteld op hun broer Harmen. Zo gezegd, zo gedaan. Ze groeven het varken op, sneden het in stukken en brachten een stuk naar Harmen met de boodschap dat hij het aan niemand mocht vertellen, want anders wilden andere mensen ook een stukje van het varken.

Luiken open

De volgende morgen toog een van de broers op Naarden aan om te zien of het vlees goed gevallen was. In Naarden aangekomen, zag hij dat de luiken van het huis van zijn broer openstonden, wat betekende dat hij al wakker was. Dat was een goed teken. Opgetogen ging hij weer terug op het dorp aan en riep al van ver naar zijn broer: ‘Eten taatje, de luiken staan open. Laf leeft nog.’

Vandaar dat je in Huizen, wanneer er iets eetbaars in de koelkast staat, maar waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, je de geruststellende term ‘Laf leeft nog’ nog weleens kunt horen vallen.

Huizer dialect

Dit verhaal is vrij vertaald vanuit het Huizer dialect en is samen met andere typisch Huizer verhalen opgenomen achter in het ‘Woordenboek Huizer Dialect’, een uitgave van de Historische Kring Huizen (met cd € 19,50, voor leden € 15,-).

Uit de krant