De 9-jarige Colin ging een gesprek aan met Nationale Energiecommissaris Ruud Koornstra.
De 9-jarige Colin ging een gesprek aan met Nationale Energiecommissaris Ruud Koornstra.

Jonge Huizer (9) spreekt op Eerste Open Energieavond in Laren

HUIZEN - De Groene Afslag in Laren, de Energiecommissie en de Energiecommissaris regio Gooi & Vechtstreek, Annemarije Tillema, organiseerden gisteravond de eerste open energieavond. De avond vond plaats in de Astronautenzaal van De Groene Afslag.

Deze avond werd georganiseerd voor alle inwoners uit de regio Gooi en Vechtstreek, die vragen hebben over de verduurzaming van hun woning.

Jongere generaties
Een van de speerpunten van de Energiecommissaris is om jongere generaties bij de Energietransitie te betrekken. Om deze reden had zij Colin van Splunter (9) uit Huizen uitgenodigd.

Hij ging een oprecht en eerlijk gesprek aan met de Nationale Energiecommissaris Ruud Koornstra. "Je moet niet te goedgelovig zijn", zo zei Colin. "En je moet mensen ook niet chanteren, want dat is niet eerlijk. Toch moeten mensen vooral aardig zijn voor het milieu", zo stelde de welbespraakte Colin.

Voorbeelden
Aan de hand van andere inspirerende verhalen en voorbeelden van Madaster, die een online bibliotheek van materialen in de gebouwde omgeving hebben ontwikkeld, werden de mensen uit de zaal aan het denken gezet.

Ook was er aandacht voor nieuwe materialen waarmee we onze huizen kunnen verduurzamen. Ecologisch architect Michel Post liet de zaal kennis maken met natuurlijke bouw- en isolatiematerialen als stro en hennep: ze zorgen voor aangenaam en gezond binnen- en buitenklimaat.

Maatregelen
Ook kwam architect Gea van der Horst aan bod. Zij gaf inzichten in de mogelijkheden om in je bestaande woning energiebesparende maatregelen te nemen.

Energiecoöperatie de Hut van Mie (Laren/ Blaricum) en Huizzon kwamen eveneens aan bod om bewoners toe te lichten waarvoor zij terecht kunnen bij de energiecoöperaties.

De volgende Open Energieavond is op dinsdagavond 21 januari 2020 van 19.30 tot 22.00 uur. Toegang is gratis, aanmelden kan via deze link. 


Meer berichten