Samen op weg naar de finish met 'Kansen voor Jongeren'.
Samen op weg naar de finish met 'Kansen voor Jongeren'. Foto: Bob Awick

Gemeentelijke aanpak om jongeren aan baan te helpen

Algemeen

HUIZEN - Bij Coronel Kartracing vond maandagmiddag - met een kartwedstrijd - de aftrap plaats van het actieplan jeugdwerkloosheid Kansen voor Jongeren.

Dit is een gemeentelijke aanpak om de werkloosheid onder jongeren tot 27 jaar aan te pakken en hen te helpen bij het vinden van een baan en/of opleiding.

Gestapelde problematiek
Het blijkt dat bij veel jongeren (tot 27 jaar) met een uitkering sprake is van gestapelde problematiek.

Door de wijziging in de Wajong-uitkering komen meer jongeren met een licht verstandelijke handicap terecht bij de gemeente.

Startkwalificatie
Daarnaast heeft 54% van alle jongeren die zich melden geen startkwalificatie (het minimale onderwijsniveau dat nodig is om serieus kans te maken op duurzaam geschoold werk in Nederland, red.).

Ook zien gemeenten dat er steeds meer jongeren een beroep doen op de Wmo. Er is op dit moment onvoldoende inzicht of deze jongeren werken, werk nodig hebben of de weg ernaartoe kennen.

Werk
Kansen voor Jongeren wil binnen vier jaar 254 jongeren (met of zonder uitkering) aan werk te helpen zodat zij economisch zelfredzaam worden.

"En mocht dat (op korte termijn) nog niet lukken dan gaan we voor sociale zelfredzaamheid voor deze jongeren, zodat ze zelfstandig kunnen functioneren in onze complexe maatschappij", aldus de Huizer wethouder Bert Rebel, die ook namens zijn collega's van de BEL-gemeenten sprak.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant