Marloes Eerden in haar atelier.
Marloes Eerden in haar atelier.

Blaricumse Marloes Eerden eregast tijdens open dag Kunstuitleen Gooi en Eemland

Algemeen

HUIZEN - De Kunstuitleen Gooi en Eemland organiseert zaterdag 30 november van 10.00 tot 15.00 uur een Open Dag. In alle vestigingen zijn er leuke acties. Zo is het mogelijk om met een flinke korting kunst kopen.

In de bibliotheek van Huizen is Marloes Eerden, kunstenaar uit de Bijvanck, aanwezig. Een mooie gelegenheid meer te weten te komen over hoe deze beeldhouwer te werk gaat. Bovendien worden bezoekers uitgedaagd om zelf met was aan de slag te gaan. Schuif dan tussen 11.00 en 13.00 uur aan en maak een klein beeldje naar eigen ontwerp. Het wordt heel bijzonder; zeker als het kunstwerkje in de buitenlucht voorzien wordt van een gouden laagje; dan lijkt het net brons.

Eerden is ook docent; ze geeft les - modelleren in was/brons in het Brinkhuis in Laren- en schilderen in Malbak te Blaricum: "Beeldhouwen is een solistisch beroep. Doceren is een manier om met mensen bezig te kunnen zijn. Ik wil de schoonheid en de kunst van het beeldhouwen graag overbrengen op anderen." De Blaricumse volgde de Academie voor Beeldende Kunsten in Amersfoort met als specialisatie beeldhouwen. Reizen naar Egypte, Israël, Mexico en Ecuador vormen een belangrijke inspiratiebron voor haar; de (symbolen)taal van de oorspronkelijke beschavingen fascineert haar. Vooral de relatie van mens en dier ten opzichte van de zon, maan en de natuur speelt een belangrijke rol.

In de collectie van de Kunstuitleen zijn zes beelden van brons, soms in combinatie met steen, te vinden. Naast vrij werk vervaardigt Eerden beelden in opdracht. Haar kunst is, zowel in binnen en buitenland, in bezit van particulieren, bedrijven en overheid. Bij voorkeur ontwerpt ze awards, zoals de jongerencultuurprijs De Zilveren Kei en de Woman in science Award voor FEBS/EMBO voor de beste vrouwelijke wetenschapper in Europa. Ook werkt ze regelmatig aan opdrachten voor kunst in openbare ruimtes. Zo is er in mei op de rotonde Verdilaan in Hilversum een joods monument onthuld. Daarnaast exposeerde de kunstenaar in heel Nederland; afgelopen zomer voor de tiende keer in het Singer Museum te Laren samen met kunstenaarsvereniging Laren/Blaricum.

Meer weten? www.bibliotheekhlb.nl/actueel/agenda/OpenDagKunstuitleen.html

Uit de krant