Wethouder Marlous Verbeek opent de schrijfactie van scholieren in de raadzaal.
Wethouder Marlous Verbeek opent de schrijfactie van scholieren in de raadzaal. (Foto's: Carin van den Berg)
foto's

Middelbare scholieren schrijven voor Amnesty International

HUIZEN - Honderden leerlingen van Scholengemeenschap Huizermaat en het Erfgooiers College hebben vandaag in de raadzaal brieven geschreven voor Amnesty International.

Jaarlijks organiseert de lokale afdeling een schrijfmarathon om mensen die overal op de wereld onterecht gevangen zitten vrij te krijgen. Deze werd vandaag op de Dag van de Rechten van de Mens gehouden.

De schrijfmarathon voor leerlingen van de 3 havo en 3 vwo klassen van beide scholen werd geopend door wethouder Marlous Verbeek.

Zin
Zij vertelde de leerlingen waarom het zin heeft om te schrijven. "De brieven komen terecht bij de machthebbers en maken indruk. Die willen niet te boek staan als dictator, tiran of folteraar."

Deze keer schreven de leerlingen brieven om jongeren te ondersteunen. Bijvoorbeeld Nasu, die vecht voor een veilige plek om te wonen in Nigeria. Of om Yasaman vrij te krijgen uit de Iraanse gevangenis. ZIj kreeg een gevangenisstraf van 16 jaar omdat ze geen hoofddoek droeg.

Menswaardig
Voor Marinel die een menswaardig bestaan wil in de Filipijnen. Zes jaar na een vreselijke orkaan is er nog steeds gebrek aan eten, stroom en onderdak.

Om de onterecht opgepakte José in Mexico vrij te krijgen, nadat hij ongewild in een opstootje terecht kwam, en Sarah en Seàn die 25 jaar cel kregen omdat zij in Griekenland vluchtelingen uit zee redden. Of Emil die in Wit-Rusland gevangen zit omdat hij als koerier niet wist dat in zijn pakketjes drugs zaten.

Na de uitleg gingen de leerlingen snel aan de slag om hun brieven te schrijven in de hoop verandering teweeg te kunnen brengen in de situatie van deze jongeren.


Meer berichten