Ineke (rechts) verrast haar medebestuursleden Loekie en Kees met de award Huizer van het Jaar 2019.
Ineke (rechts) verrast haar medebestuursleden Loekie en Kees met de award Huizer van het Jaar 2019. Foto: © Bob Awick

Huizers van het Jaar: 'Een verrassing en een grote eer'

Mensen

HUIZEN - De award Huizer van het Jaar wordt al vanaf 2015 uitgereikt aan een persoon of organisatie die in de krant aan bod kwam, iets uitzonderlijks heeft gedaan en daarmee anderen inspireert en bijdraagt aan een positieve uitstraling van Huizen. Deze keer viel de eer te beurt aan de Stichting Historische Canon Huizen die in oktober de Canon van Huizen uitbracht. Het boek beschrijft de geschiedenis van het dorp van 2.000.000 jaar voor Christus tot nu.

Het is altijd een heel geregel om prijswinnaars aan tafel te krijgen, voordat ze weten dat ze een prijs hebben gewonnen. Zo ook deze keer. De leden van het bestuur van de Stichting Historische Canon Huizen zijn alle drie druk. Voorzitter Kees de Kok en penningmeester Loekie Wiegerinck lieten daarom ongemerkt de eer aan secretaris en initiatiefnemer Ineke van Herwerden. Zij ging ervan uit dat we een terugblik zouden maken en vooruit zouden kijken naar de uitgaven van de juniorversie van de canon.

Om de spanning erin te houden, beginnen we ook met die terugblik. "We hebben hele leuke reacties gekregen op de canon", zegt Ineke. "Omdat we er al jaren mee bezig waren, kreeg ik vaak te horen dat mensen het fijn vonden dat we doorgezet hebben. Verder zeiden mensen: ik herken mijn kapper, of: ik herken mijn club. De sponsors waren ook heel tevreden. Het boek zag er ook veel mooier uit dan verwacht."

Geschiedenis
In het boek beschrijft de door de stichting aangetrokken publiekshistoricus Sarah Remmerts de Vries de geschiedenis van het dorp van 2.000.000 jaar voor Christus tot nu in 30 vensters, die allemaal verschillende onderwerpen hebben. "Het is alsof je door een raam naar de geschiedenis kijkt", zei Sarah tijdens de feestelijke overhandiging in oktober.

Het begint met het ontstaan van het landschap en behandelt onder andere de eerste bewoners, de erfgooiers, de reformatie, de boeren en buitenhuizen, dood en begraven, botters en bokking, de klederdracht en het dialect, de Gooische Moordenaar, sport, de Tweede Wereldoorlog, Molukkers en gastarbeiders en de bebouwing van de Meent en Maten.

Fotomateriaal
In een zestal bijlagen zijn ook nog statistieken, de burgemeesters, de Huizer vloot, familienamen, kerkgebouwen en kerkgenootschappen en scholen te vinden. Alles rijk geïllustreerd in een 230 glanzende bladzijden tellend groot boek met harde kaft. "Mensen die het boek hebben, begrijpen nu ook de waarde van een publiekshistoricus. Sarah heeft heel begrijpelijk geschreven. Daarnaast heeft Barbara Hogendoorn van Drukkerij Bout het boek prachtig vormgegeven. Onderschat ook de opmaak niet."

Ineke heeft vele uren gestoken in het vinden van onder andere het juiste fotomateriaal. "Soms hadden we een foto, maar was de kwaliteit niet goed. Dan gingen we op zoek naar een beter exemplaar." Ook waren ze inventief in het bedenken van illustraties. "Barbara bedacht dat ze nog een wajangpop had en heeft die gefotografeerd. Het logo van Sijsjesberg hebben we van een T-shirt gehaald dat we geleend hadden. Voor de link met zusterstad Bad Vilbel heb ik in mijn netwerk gekeken en daar had iemand nog een stapel boeken van."

Voorliefde
Als je Ineke zo enthousiast hoort vertellen, zou je denken dat ze zelf een grote voorliefde heeft voor geschiedenis en van jongs af aan in Huizen heeft gewoond. "Eigenlijk niet", zegt ze. Ze is in Amsterdam geboren en in 1970 in Huizen komen wonen, omdat ze ging trouwen en hier met haar man een woning kon krijgen. "Ik zat toen vaak op de publieke tribune van raadsvergaderingen. Dat doe ik nog steeds. De eerste vrouwelijke wethouder, mevrouw Kooijman, kwam op een gegeven moment naar me toe en vroeg of ik 700 woorden in het Huizer dialect op kaartjes wilde archiveren. Ze staat ook in de canon. Het bleken later trouwens 7.000 woorden te zijn." Zo raakte Ineke betrokken bij het Huizer dialect en het Huizer Dialect Woordenboek dat in 2015 uitkwam.

Dialect
"Omdat ik zo bezig was met het Huizer dialect, viel mij op dat bij de historische kring in Bunschoten nooit iets met hun plaatselijke dialect werd gedaan. Daar schreef ik ze een mailtje over. Tot mijn verbazing stond dat later in hun uitgave dat zij een vermaning uit Huizen hadden gekregen en toen ben ik een keer langsgegaan. Toen kreeg ik van hen de Canon van Bunschoten, Spakenburg & Eemdijk en dacht meteen: waarom hebben we in Huizen niet zoiets. Dat was in juli 2013."

Juniorversie
"Loekie bood op een gegeven moment aan om me te helpen met de financiën. Samen hebben we in 2018 de Stichting Historische Canon Huizen opgericht. Toen kwam er vaart in. Zij heeft veel gebeld met mensen en een aantal sponsors gevonden. Kees is na zijn raadslidmaatschap voorzitter geworden." Uiteindelijk mondde de inzet van de stichting uit in het uitbrengen van de Canon van Huizen in oktober dit jaar. Maar dat is nog niet alles. Er wordt ook nog gewerkt aan een speciale juniorversie. Dat idee ontstond eigenlijk al direct in 2013 in een gesprek met de bibliotheek over de canon. "Darja de Wever, historisch letterkundige, is daar nu druk mee bezig. Zij heeft al heel wat boekjes gemaakt", legt Ineke uit. 

De doelgroep is de jeugd van 10 tot en met 14 jaar. "We willen het onderwijs daar ook nog bij betrekken, want er komt ook een opdrachtenboek bij. Zo kunnen leerlingen zelf aan de slag met de geschiedenis van Huizen." Inmiddels heeft ze zelf al jongeren in de doelgroep benaderd om erachter te komen over welke onderwerpen zij graag wat willen lezen. Streven is om de juniorversie met 20 vensters in 2020 uit te brengen. "Daar werken we hard aan."

Award
En dan breekt het moment aan om Ineke te verrassen met de award. Even valt ze stil. Wat vindt ze ervan? "Helemaal geweldig. Niet verwacht, maar ergens snap ik het ook wel. Het was een hele klus. Het is een boek zo specifiek voor de Huizer bevolking. Een publieksdocument over de historie en de ziel van dit dorp." 

De volgende stap is om de andere twee leden van het bestuur te verrassen met de prijs. Met veel pijn en moeite zijn Loekie en Kees op eenzelfde tijdstip bij elkaar te krijgen voor een foto. Ze weten nog niet dat ze de award toegekend hebben gekregen. Daar mag Ineke ze mee verrassen. 

Kees is enorm verrast. "Heel bijzonder. Ik ken het rijtje van winnaars en dat zijn allemaal bijzondere initiatieven. Het is een verrassing en een grote eer. We hebben heel hard gewerkt aan de canon en ik hoor goede geluiden erover. Mensen zeggen dat het goed toegankelijk is geschreven. Als bestuur zijn we hier superblij mee." Loekie sluit zich hierbij aan. "Ik vind het hartstikke leuk en het is een superverrassing."

Nieuwsgierig geworden? Het boek is verkrijgbaar in de boekhandels en het Huizer Museum.

Uit de krant