'Ik krijgt het gevoel dat een kleine groep mensen het verpest voor vele anderen', aldus de burgemeester in zijn nieuwjaarstoespraak.
'Ik krijgt het gevoel dat een kleine groep mensen het verpest voor vele anderen', aldus de burgemeester in zijn nieuwjaarstoespraak. (Archieffoto: Bob Awick)

Burgemeester: 'Grens vuurwerk lijkt bereikt te zijn'

HUIZEN "Zo langzamerhand krijg ik wel het gevoel dat een kleine groep mensen met vuurwerk het verpest voor vele anderen. De grens lijkt bereikt te zijn. Ook voor mij, merk ik", zei burgemeester Niek Meijer tijdens zijn speech gisterenavond op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente.

"Of dat wel of niet tot een verbod moet leiden, weet ik nog niet. Wel lijkt het mij effectiever om, als je gaat denken over een verbod, dat in regionaal verband te doen. En ik kan mij voorstellen dat de raad daar ook iets over zegt", ging hij verder.

Overlast beperken
Dat de gemeenteraad het er eerdaags over zal hebben, lijkt ook wel het geval te zijn. De PvdA stelde inmiddels al een aantal vragen aan de gemeente die ook al eerder aan de orde waren. De partij wil kijken wat er mogelijk is om de overlast van vuurwerk te beperken.

De vragen gaan onder andere over de mogelijkheid om de vuurwerkvrije zones uit te breiden of een algeheel verbod af te kondigen. Ook over de verkooptijden en soorten vuurwerk die verkocht worden stelde de partij vragen.

Vuurwerkshow
Bij Vuurwerkmeldpunt Huizen kwamen over deze hele vuurwerkperiode meer klachten binnen dan ooit, namelijk 1.145. Initiatiefnemer Ruben Woudsma, raadslid voor het CDA, laat weten dat er binnen zijn fractie nog geen draagvlak is voor een vuurwerkverbod.

"Dan moet er ook een alternatief zijn, zoals een vuurwerkshow. In het coalitieakkoord staat dat dit onderzocht gaat worden. Daar wachten we op", aldus Ruben.

Aanbevelingen
Hij gaat nu alle gegevens van het meldpunt verzamelen en een rapport samenstellen, waarbij hij namens het CDA ook weer een aantal aanbevelingen zal doen.

"Eerder werden al vuurwerkvrije zones ingericht dankzij aanbevelingen naar aanleiding van meldingen bij het vuurwerkmeldpunt. Ook is er inmiddels meer handhaving en meer voorlichting op scholen over vuurwerk."

Meer berichten