Een aantal van de lichtgevende stenen van het Holocaustmonument Levenslicht  van Daan Roosegaarde en zijn team.
Een aantal van de lichtgevende stenen van het Holocaustmonument Levenslicht van Daan Roosegaarde en zijn team. Foto: Marco De Swart

Onthulling tijdelijk Holocaustmonument Levenslicht

Algemeen

HUIZEN - Burgemeester Niek Meijer, wethouder Marlous Verbeek en Marianne Vos-Breel van het 4 mei Comité Huizen, onthullen 22 januari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht in het voormalig postkantoor aan de Kerkstraat 2.

Dit monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het is gemaakt door kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team.

Lichtgevende stenen
Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het  kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust.

De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en hun leven leefden. Soms al generaties lang. Dat geldt ook voor Huizen, waar in de oorlog brede steun werd gegeven aan Joodse onderduikers.

Herdenkingstraditie
Gekozen is voor stenen, omdat deze zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur belangrijk zijn. Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht.

Daarmee symboliseren ze het leven dat in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van deze Huizers bij het tijdelijk monument blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

75 jaar vrijheid
Voor de onthulling is er een bijeenkomst die start 15.00 uur. Na de opening door wethouder Marlous Verbeek, vertelt Marianne Vos iets meer over de initiatieven en activiteiten rond de viering van 75 jaar vrijheid.

Rond 15.45 uur wordt het monument onthuld. Aansluitend vindt een optreden plaats van het koor van de Theaterroute Huizen, dat een Joodse Hymne zal zingen. De bijeenkomst wordt afgesloten met een hapje en een drankje.

Uit de krant