Eric Kip van Exterion Media en burgemeester Niek Meijer gaan aangifte doen van vernielde bushokjes.
Eric Kip van Exterion Media en burgemeester Niek Meijer gaan aangifte doen van vernielde bushokjes. Foto: Carin van den Berg

Aangifte vernielde bushokjes en beloning tipgever

Algemeen

HUIZEN - Burgemeester Niek Meijer en Eric Kip van Exterion Media gaan maandag aangifte doen van de elf vernielde bushokjes in de oudejaarsnacht. Daarnaast is er een beloning voor tipgevers.

"De tips die we hebben gekregen van mensen, zijn niet helder genoeg. Wel is er een zachte duiding dat het gaat om een groep of meerdere groepen van jongelui in de leeftijd van 11/12 en 16 jaar", aldus de burgemeester.

Niet normaal
"Ik wil niet langer wachten. Het moet duidelijk zijn dat het vernielen van andermans eigendom niet normaal is. Volgende week krijg ik van de middelbare scholen nog bericht of daar misschien de daders zich hebben gemeld. In dat geval trekken we de aangifte in."

Ook maatschappelijke instellingen waar de gemeente contact mee heeft en religieuze organisaties is gevraagd om het over het onderwerp te hebben met de boodschap dat dit niet normaal is.

Beloning
De gemeente en het bedrijf dat eigenaar is van de bushokjes hebben samen 2.500 euro beschikbaar gesteld voor de tipgever of tipgevers die informatie hebben die leiden tot het concreet aan- of oppakken van iemand.

Het tipgeld wordt net als de schade op de dader(s) verhaald. "Wij hebben zo'n 7.000 euro schade aan de bushokjes in Huizen. Op een na zijn ze inmiddels gerepareerd. Van een moet de verlichting nog worden hersteld."

Geen uitzondering
Helaas is het volgens Eric Kip geen uitzondering dat dit soort vernielingen gepleegd worden rond oud en nieuw. "We hebben een totale schade van 1,5 ton in heel Nederland."

"Het ergste is dat we op 1 en 2 januari meteen ook aan het werk moeten om het glas veilig te stellen, de schade te inventariseren en alles te laten repareren. Het wordt elk jaar erger. Dat is op langere termijn niet vol te houden."

Uniek
Hij is blij dat de gemeente samen met het bedrijf optrekt. "We hebben altijd wel samenspraak met gemeenten, maar het is uniek dat op deze manier de boodschap wordt afgegeven dat het niet normaal is."

Burgemeester Niek Meijer: "Het is een maatschappelijke schade die we oplopen. Mensen staan niet voor niets in een bushokje. Ze wachten daar op de bus. We lopen het risico dat we het normaal gaan vinden, maar dat is dus niet zo."

Uit de krant