Burgemeester Niek Meijer tussen het personeel van de jubilerende bibliotheek in Huizen. Links van hem Pauline Gmelig Meyling en rechts Jacqueline Straathof.
Burgemeester Niek Meijer tussen het personeel van de jubilerende bibliotheek in Huizen. Links van hem Pauline Gmelig Meyling en rechts Jacqueline Straathof. Foto: Bob Awick

Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum bestaat 100 jaar

Cultureel

HUIZEN - Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum bestaat 100 jaar en dat wordt gevierd met zo'n 100 dagen feest in de beide vestigingen aan Plein 2000 nummer 1 in Huizen en Brink 29 in Laren.

"Beide bibliotheken zijn in 1920 ontstaan", vertelt directeur Pauline Gmelig Meyling. "Toen werden ze nog Openbare leeszaal en bibliotheek genoemd. Het doel was toen om te genieten van boeken, te lezen, leren en je blijvend te ontwikkelen."

Persoonlijke ontwikkeling
Inmiddels is er in die afgelopen honderd jaar veel veranderd. Persoonlijke ontwikkeling is daarbij altijd wel een rode draad geweest. "Het begint al op consultatiebureau's waar we mensen voorlichten over het belang van voorlezen en het eindigt in de zorginstellingen met VoorleesKrachten."

"Wie lezen leuk vindt, gaat taal beter af. Heeft daardoor een grotere woordenschat en doet het beter op school. Kan moeilijkere teksten lezen, wat ook goed is voor een carrière."

Voorsprong
Jacqueline Straathof, hoofd Front Office van de bibliotheek, vult dat nog aan: "Wie eenmaal een voorsprong heeft op taalgebied houdt die ook. Dat geldt trouwens vaak ook voor een achterstand."

Om die achterstand weg te werken, is er bijvoorbeeld de VoorleesExpress. Vrijwilligers lezen in gezinnen voor en helpen ouders met het voorlezen.

Gestart
De bibliotheek is vroeger gestart als initiatief van particulieren met een kleine bijdrage van de gemeente. Daarna werd het een Rijksoverheid, maar sinds de jaren 90 van de vorige eeuw is het een door de gemeente gefinancierde instelling.

"Het zijn onze opdrachtgevers die samen met ons de speerpunten van ons werk bepalen", legt Pauline uit. Naast taal- en leesbevordering en het terugdringen van de laaggeletterdheid is de bibliotheek ook een plek waar mensen kunnen deelnemen aan de maatschappij en een levendige locatie voor cultuur.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant