Het boek van Dick Schaap.
Het boek van Dick Schaap.
Historische Kring Huizen

Huizer botter HZ 45 in de Tweede Wereldoorlog

Cultureel

HUIZEN - De Historische Kring Huizen herdenkt en viert 75 jaar Vrijheid met onder andere oorlogsverhalen in een speciale editie van de Huizer Courant en het tijdschrift De Ratel.

Ook met wandelingen langs markante WOII-punten, een tentoonstelling van documenten en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog en een lezing door onderduiker Leo Vis.

Voorproefje
Een voorproefje van de insteek van de oorlogsverhalen willen wij u niet onthouden. Zo speelden de Huizer botters en vissers een belangrijke rol in de levensmiddelenvoorziening ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

In het boek 'De HZ 45 weer thuis' van Dick Schaap is een heroïsch verhaal te lezen over schipper Jaap Koeman.

Duitse militairen
Hennie Roukens, die verschillende keren als derde man op de HZ 45 meevoer, vertelde dat zij tijdens één van hun tochten door Duitse militairen op een boot met afweergeschut werden aangesproken.

'Wir müssen lange Dünne haben', riepen ze. Zij wisten blijkbaar niet hoe paling genoemd werd.
Jaap Koeman negeerde hen en voer stug door met de Duitsers in zijn kielzog.

Waarschuwend schot
Ze gaven een waarschuwend schot voor de boeg, maar Jaap stevende op een zandplaat af. Met de noordwestenwind in de zeilen 'vloog' de platbodem over de zandbank.

De Duitsers, die in volle vaart achter hen aan voeren, kwamen muurvast te zitten op de zandplaat.
Jaap zeilde scherp langs de kop van de pier in één rechte lijn richting de afslag in de haven, waar de vis vliegensvlug werd gelost.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant