Afbeelding
Foto: Bob Awick

Inwoners positief over wonen en leven in Huizen

Algemeen

HUIZEN - Inwoners van de gemeente Huizen zijn over het algemeen positief over het wonen en leven in Huizen. Dat blijkt uit de resultaten van de burgerpeiling Waar staat je gemeente.

Eind 2019 heeft onderzoeksbureau Research 2Evolve - in opdracht van de gemeente - deze burgerpeiling uitgevoerd. Via een steekproef is aan ruim 2000 inwoners gevraagd om hun mening te geven; 592 Inwoners hebben deze enquête ingevuld.

Resultaten
De resultaten van de burgerpeiling laten zien hoe inwoners de gemeente ervaren op de thema’s woon- en leefomgeving, relatie inwoner-bestuur, gemeentelijke dienstverlening, welzijn en zorg.

De resultaten zijn vergeleken met de uitkomsten van de burgerpeiling van de gemeente Huizen in 2016 en met andere gemeenten die aan de benchmark hebben meegedaan.

De drie belangrijkste aspecten die inwoners meewegen als het gaat om de beoordeling van de gemeente zijn veiligheid, leefbaarheid en dienstverlening.

Vertrouwen
Vertrouwen staat op de vierde plaats. Dit vertrouwen slonk iets ten opzichte van 2016. Toen gaf 46 procent aan vertrouwen in de gemeente te hebben, nu is dat 44 procent. Landelijk lag dat in 2018 nog lager, namelijk op 31 procent.

Uit de peiling komt dat het prettig wonen in de buurt met een 8,1 wordt gewaardeerd. In 2016 was dat een 8,1 en gemiddeld in Nederland in 2018 een 8,0.

Woon- en leefomgeving
De zorg van de gemeente voor de woon- en leefomgeving wordt met een 7,0 gewaardeerd. Dat was in 2016 en 7,0 en in Nederland in 2018 een 6,6.

Dat wil niet zeggen dat er geen overlast wordt ervaren. Ook daarnaar is gevraagd. De top 3 is volgens het onderzoek: 1. verkeersoverlast; 2 geluidsoverlast; 3. Overlast van honden/katten.

Dienstverlening
De gemeentelijke dienstverlening wordt met een 7,0 gewaardeerd, net als in 2016. Landelijk was dat in 2018 een 6,7.

Belangrijk bij de dienstverlening vinden inwoners de snelheid van afhandelen, juistheid en begrijpelijkheid van de informatie en houding en gedrag van de medewerkers.

Verbeterpunten
Verbeterpunten die inwoners aangeven op het gebied van de digitale dienstverlening zijn het verbeteren van de website, voorlichting voor ouderen en het vergroten van het aanbod van digitale diensten.

Inwoners van Huizen geven een 8,0 voor hun leven. Dat was in 2016 een 8,1 en in heel Nederland in 2018 een 7,9.

Hun gezondheid waarderen ze met een 7,6. Dat was in 2016 nog een 7,7 en in Nederland in 2018 gemiddeld een 7,6.

Ongeveer gelijk
De uitkomsten van de benchmark 2019 liggen in Huizen over de hele linie ongeveer gelijk met de uitkomsten van 2016 en net wat hoger dan het gemiddelde van de uitkomsten van andere gemeenten die hebben meegedaan.

De uitkomsten van het onderzoek zijn voor het college van burgemeester en wethouders aanleiding om te kijken welke prioriteiten gesteld kunnen worden in de verschillende portefeuilles.

Uit de krant