Pieter Broertjes, voorzitter van Regio Gooi en Vechtstreek en Igor Meuwese, directeur van de regio.
Pieter Broertjes, voorzitter van Regio Gooi en Vechtstreek en Igor Meuwese, directeur van de regio. Foto: Miché / Bastiaan Miché

VVD Huizen stelt vragen aan regio over krantenartikel

Politiek

HUIZEN - VVD Huizen heeft vorige week vragen gesteld aan de regio Gooi & Vechtstreek over een artikel dat 20 februari stond in het Nieuwsblad voor Huizen. De titel van het artikel was: 'Realiseren van voldoende woningen én werk en regio goed bereikbaar houden'. De bovenkop was 'Spannend jaar voor Gooise politiek bij keuzes maken voor sterke regio'.

De partij heeft de vragen gesteld, omdat zij verbaasd is over de timing en de inhoud van het artikel, waarin de directeur Igor Meuwese en Pieter Broertjes in zijn hoedanigheid als voorzitter van de regio aan het het woord zijn.

Mislukte herindeling
In het artikel wordt onder andere gesproken over een 'mislukte herindeling' als voorbeeld van het gebrek aan onderling vertrouwen tussen de Gooise gemeenten. De VVD wil weten vanuit welk perspectief deze als mislukt wordt beschouwd en of het algemeen bestuur van de regio het eens is met deze uitspraak.

Verder gaat de partij in op het experiment dat 6 maart plaatsvindt bij de werkconferentie op die dag. Hier wordt onder de titel 'Samenspraak tussen gemeenteraden' gesproken over de bestuurlijke vernieuwing in de regio.

Experiment
De VVD wil graag weten wat het experiment inhoudt en waar op geëxperimenteerd wordt als het gaat over de positie van de raden. Ze wil dan ook tijdig voor de werkconferentie de vragen beantwoord hebben.

Ook zijn er vragen over hoe het artikel tot stand is gekomen en of dit van te voren is afgestemd met het algemeen bestuur van de regio en/of de portefeuillehouders binnen de regiogemeenten.

Politiek karakter
De Huizer partij stelt dat de ontwikkeling van de Regionale samenwerkingsagenda enerzijds en de vraag naar democratische legitimiteit en bestuurskracht anderzijds een tamelijk politiek karakter heeft gekregen.

"Bent u het met ons eens dat het in dit perspectief beter was geweest als in het artikel alleen de regiovoorzitter als politiek-bestuurlijk verantwoordelijke aan het woord was geweest?"

Uit de krant