De gemeente wil met een open houding in gesprek over de 40 keer dat de zaal beschikbaar moet zijn.
De gemeente wil met een open houding in gesprek over de 40 keer dat de zaal beschikbaar moet zijn. Foto: Carin van den Berg

Eigenaar Graaf Wichman wil af van gebruik theaterzaal

Politiek

HUIZEN - Eigenaar Graaf Wichman wil af van de afspraak dat de grote theaterzaal, zaal 4, 40 avonden per jaar beschikbaar moet blijven voor theatervoorstellingen. Dit in verband met een mogelijke verbouwing van deze zaal.

Dit blijkt uit de beantwoording van vragen van Transparant Huizen over dit onderwerp. "We hebben de eigenaar gevraagd om hier met ons over in gesprek te gaan. Dat gesprek heeft nog niet plaatsgevonden. De eigenaar van de zaal, Nedstede, kan het gebruik niet zomaar stopzetten.", meldt de gemeente.

Toneelvereniging Ontwaakt
Op dit moment wordt alleen door Toneelvereniging Ontwaakt gebruik gemaakt van de theaterfunctie van de zaal in de Graaf Wichman. Voor in totaal circa 7 keer in 2020. De vereniging ontvangt hiervoor van de gemeente een prijssubsidie. Bert Schaap van Transparant Huizen is betrokken bij deze vereniging.

De partij wilde ook graag weten of het college de mening deelt dat er voor de lokale verenigingen een theater zou moeten zijn met een capaciteit van circa 150 personen binnen de gemeentegrenzen. "Wij delen uw mening dat er voor lokale verenigingen een mogelijkheid moet zijn om in Huizen voorstellingen te verzorgen voor grotere groepen."

Andere zalen
"Behalve van de theaterzaal in de Graaf Wichman maken verenigingen in Huizen ook van andere zalen gebruik zoals de aula van het Erfgooiers College met een capaciteit van 250-280 personen, zit- en staplaatsen."

De gemeente laat weten het gesprek aan te gaan met de eigenaar van het pand. "Wij zouden dit gesprek met een open houding in willen gaan", staat in de beantwoording van de vragen.

Nieuwe cultuurnota
"Mochten de afspraken veranderen dan zullen wij met vereniging Ontwaakt kijken naar mogelijke alternatieven. Het onderzoek naar de theaterfunctie in Huizen zal straks onderdeel zijn van de nieuwe cultuurnota. Daar willen we nu niet op vooruit lopen."

Uit de krant