Afbeelding
Foto: Pixabay

Hoge straf geëist tegen notoire inbreker

Algemeen

HUIZEN - Een opmerkelijke hoge straf van vijf jaar cel eiste de officier van justitie voor de rechtbank in Utrecht tegen de 45-jarige Amsterdammer die het best kan omschreven worden als een notoire inbreker met een strafblad van 35 pagina’s met vooral inbraken in Nederland maar ook in België.

Vorig jaar zomer zou hij zijn slag geslagen hebben in Huizen, Blaricum en Laren, maar ook buiten ’t Gooi. In totaal staan er veertien inbraken op de tenlastelegging. Daarnaast wordt hij verdacht van witwassen.  

Autosleutel
De politie kwam de man op het spoor, omdat opsporingsambtenaren na de inbraak in een woning aan de Sparrenlaan in Huizen een autosleutel vonden die aan de man was te linken. Het ging om een Toyota Aygo.

De Amsterdammer verklaarde dat zijn dochter die auto heeft gehuurd en dat zij door het hele land rijdt, omdat zij een kledingwinkel heeft en bestellingen wegbrengt. Hij had geen idee hoe die sleutel in de woning terecht is gekomen, maar hij denkt dat iemand hem erin wil luizen.

In de buurt
De politie heeft met 'track en trace' onderzocht waar de auto al die tijd geweest en steeds bleek dat er een inbraak in de buurt van de auto plaatsvond. Ook zou uit pin- en telefoongegevens blijken dat de Amsterdammer in de buurt zou zijn geweest waar een inbraak was gepleegd.

De man ontkent alles en vindt de wijze van onderzoek veel te ver gezocht. "Die 'track en trace' is niet eens van de politie. Daar kunnen ze mee knoeien."

Van iedereen
Over de telefoons die bij hem in zijn woonschip zijn gevonden en die opmerkelijk vaak in de buurt van de inbraken zouden zijn aangestraald, maar juist op het moment van de inbraak uit stonden, zegt de man dat die van iedereen kunnen zijn.

"Soms laat iemand iets liggen bij mij. Mijn dochter bijvoorbeeld." Hij wijst de onderzoeksgegevens naar het rijk der fabelen. Het zou toeval geweest zijn.

Toevalligheden
Maar de officier gelooft niet in die toevalligheid. Hij stelt dat de inbraken bewezen zijn en vindt dat de man gezien zijn strafblad per inbraak tussen de vijf en zeven maanden cel verdiend, zoals de richtlijnen voorschrijven.

Daarnaast zou de man geld hebben witgewassen bij de aankoop van een boot een auto en zesduizend cash in bezit hebben gehad. Zijn advocaat verklaarde dat hij een keer een ton had gekregen, omdat hij onterecht vast had gezeten. Zelf verklaarde hij dat hij veel in het casino had gewonnen.

De rechtbank doet op 23 maart uitspraak.

Uit de krant

!