De meldkamer van de Brandweer Gooi en Vechtstreek.
De meldkamer van de Brandweer Gooi en Vechtstreek. (Foto: Bob Awick)

Brandweer Gooi en Vechtstreek rukt 1.025 keer met spoed uit

HUIZEN - De meldkamer van Brandweer Gooi en Vechtstreek heeft in 2019 maar liefst 3.257 meldingen ontvangen. Bij iets meer dan de helft van deze meldingen (58%) heeft dit geleid tot een alarmering en een uitruk van brandweereenheden. De andere incidenten konden door de centralisten van de meldkamer zelf worden afgehandeld. In 1.025 gevallen werd met spoed uitgerukt en gemiddeld was de brandweer in Gooi en Vechtstreek binnen 7 minuten en 58 seconden ter plaatse.

De belangrijkste reden om uit te rukken blijft brand in gebouwen. Bij deze brandmeldingen wordt onderscheid gemaakt tussen telefonische brandmeldingen (28%) en automatische brandalarmen (20%).

Wegvervoer

Ook wordt de regionale brandweer veel gealarmeerd voor buitenbranden en branden gerelateerd aan wegvervoer. In de tweede helft van het jaar is het aantal verkeersincidenten zelfs verdubbeld. Naast uitrukken voor brand is de hulpdienst in 2019 ook regelmatig uitgerukt voor incidenten met betrekking tot het leefmilieu (24%). Dit betreffen meldingen van stankoverlast door bijvoorbeeld een gaslek, stormschade of wateroverlast. Een piek van wateroverlast is te zien in juli 2019 toen hevige stortregens veel overlast veroorzaakte. In 14% van alle uitrukken gaat het om dienstverlening, zoals hulp bij liftopsluitingen, assistentie aan andere hulpverleners en het redden van dieren in nood. Uitrukken als gevolg van een ongeval en gerelateerd aan gezondheid waaronder reanimatie kwamen gelukkig het minst voor.

Dankbaar werk

Brandweercommandant John van der Zwan: "Als brandweer krijgen we, door het jaar heen, best veel verschillende soorten incidenten te verwerken. Je weet nooit van tevoren waarvoor je wordt opgeroepen. Ik vind het een hele prestatie dat onze mensen, zowel beroepsmedewerkers als vrijwilligers hier, goed voorbereid, dag en nacht maar weer voor klaar staan. Daar ben ik echt trots op! Het werk dat dat wij verrichten voor de samenleving is niet makkelijk maar gelukkig wel heel dankbaar werk."

Meer berichten