Johan Verweij (r) doet er alles aan om Theaterroute Huizen gewoon door te laten gaan.
Johan Verweij (r) doet er alles aan om Theaterroute Huizen gewoon door te laten gaan. Foto: Bob Awick

Theaterroute Huizen gaat vooralsnog door ondanks corona

Cultureel corona

HUIZEN - Theaterroute Huizen die van 23 tot en met 28 maart plaats zou vinden, gaat vooralsnog gewoon door. Dat laat initiatiefnemer Johan Verhey weten.

"We hielden de berichtgeving al in de gaten, want in Brabant was er natuurlijk al een verbod op evenementen van meer dan 1.000 mensen. Nu is het dus meer dan 100 voor heel Nederland. Daarom zijn we met alternatieven bezig om onder dat aantal te komen."

Start- en eindlocatie
"Dat heeft voor ons met name gevolgen voor de start- en eindlocatie van de route. Daarom zijn we aan het kijken of we die in drieën kunnen splitsen. De voorstellingen op locatie waren natuurlijk al kleinschalig."

Met deze ingreep houdt Theaterroute Huizen zich aan de maatregelen die het kabinet vandaag afkondigde om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Hoop
"Ik hoop dat mensen ook gewoon zullen komen, want ik ben er van overtuigd dat juist in dit soort tijden mensen ook dit soort dingen moeten blijven doen. Het geeft toch ook weer hoop."

Het evenement is zo goed als uitverkocht. Alleen op de try-out avond die op 23 maart gepland staat, zijn nog kaarten te koop. Die zijn in prijs gereduceerd ten opzichte van de andere kaarten. Zo kunnen meer mensen van het evenement genieten, is de gedachte hierachter.

75 jaar bevrijding
Dit jaar staat Theaterroute Huizen in het teken van 75 jaar bevrijding. "Dat is een belangrijk thema en daarom sluiten we hier bij aan. Na het Melkmeisje, de Visser en de Kaasmakers, staat de vierde editie dus in het teken van de bevrijding, met als titel: 'De strijd van de bevrijders'."

"Vanaf het moment dat in 2017 de eerste editie van de Theaterroute werd opgezet, is het evenement jaarlijks ongelooflijk gegroeid. Meer en grotere voorstellingen, meer acteurs, zangers en dansers en meer avonden."

Zes avonden
"Dit jaar zet die stijgende lijn zich voort en kunnen bezoekers maar liefst zes avonden lang genieten van bijzondere voorstellingen over de geschiedenis van het Gooi in het algemeen en het mooie dorp Huizen in het bijzonder."

"Het combo dat de eindvoorstelling begeleidt is behoorlijk uitgebreid en muzikaal leider Mark Lippe heeft voor de muziek uit de jaren veertig nieuwe, smaakvolle arrangementen geschreven. Natuurlijk worden er ook dit jaar weer een aantal nieuwe en verrassende locaties bezocht."

Samenwerking
"Daarnaast is er een mooie samenwerking aangegaan met de Stichting Huizer Botters, zodat er gedeelten van de route met historische botters kunnen worden afgelegd."

'De strijd van de bevrijders' levert prachtige bekende en minder bekende verhalen op over de Tweede Wereldoorlog. Van een onderduiker met een buitengewone achtergrond tot het heldenepos van drie gezworen boezemvrienden.

De voorstellingen die niet direct over de oorlog gaan hebben allemaal als thema vrijheid. Bijvoorbeeld de vertelling van een KNIL militair, maar ook het verhaal van een muzikale heldin uit Huizen.

Bekende acteurs
Voor de vierde versie van Theaterrotue Huizen komt weer een stoet bekende acteurs naar Huizen. Zo zijn deze editie Diana Dobbelman, Rob van de Meeberg, Bartho Braat, Aukje van Ginneken, Hilke Bierman, Carolina Mout, Fred Butter en vele anderen te zien in diverse voorstellingen. "Natuurlijk is ook de Huizense musicalvereniging Staccato weer van de partij."

Kinder Theaterroute
Na een geslaagde pilot vorig jaar, kunnen dit jaar meerdere basisscholen uit Huizen deelnemen aan de speciale Kinder Theaterroute. "Op deze manier brengen we schoolkinderen op een beeldende wijze in aanraking met de rijke historie van ons dorp en laten we ze delen in het feest van onze vrijheid."

Deze kinderroute komt tot stand met ondersteuning van de gemeente Huizen en de Jean Louis Bernhardi Stichting.

Actuele situatie
Johan Verheij: "Ik ga zo op de website een stukje schrijven over de actuele situatie en hoop dat het evenement gewoon door kan gaan en dat mensen ook zullen komen."

Kijk voor de actuele stand en meer informatie op www.theaterroute-huizen.nl.

Uit de krant