Tijdens de jamsessies is er soms wel eens geluidsoverlast. Parkeren is dan ook een probleem.
Tijdens de jamsessies is er soms wel eens geluidsoverlast. Parkeren is dan ook een probleem. Foto: De Boerderij

Vrijwel geen geluidsoverlast meer bij De Boerderij

Cultureel

HUIZEN - Wethouder Marlous Verbeek heeft de gemeenteraad laten weten dat er nauwelijks nog geluidsoverlast is bij De Boerderij aan de Hellingstraat. Wel zou er sprake zijn van parkeeroverlast. Daarover gaat de gemeente met het theater in gesprek.

In de periode 2012 tot en met 2017 was er sprake van steeds verder toenemende geluidsoverlast voor omwonenden door activiteiten van Theater De Boerderij. Om tot een oplossing te komen is in 2017 mediation tussen Spant!, de beheerder van De Boerderij, een vertegenwoordiging van omwonenden en een vertegenwoordiging van de gemeente ingezet.

Subsidie
Naar aanleiding van de uitkomst van de mediation heeft de gemeenteraad in september 2017 besloten om een subsidie te verlenen voor de duur van tien jaar die loopt tot 31 december 2027. Deze subsidie is 75.000 euro en is in 2018 incidenteel verhoogd met 19.000 euro, in 2019 is deze verhoging 12.000 euro en in 2020 7.000 euro.

Dit onder de voorwaarde dat De Boerderij uitsluitend wordt gebruikt voor tenminste 40 culturele theatervoorstellingen en ander in de mediationovereenkomst nader geformuleerd sociaal-cultureel gebruik. Daarnaast besloot de gemeenteraad dat er geëvalueerd moest worden. Dit zou met een frequentie van één keer per half jaar gedurende de eerste twee jaar en gedurende de volgende jaren één keer per jaar gebeuren.

Gesprek
Daarom zijn december 2019 de omwonenden die eerder zijn betrokken bij evaluaties, aangeschreven met de vraag om een reactie te sturen als er sprake is van geluidsoverlast en er aanleiding is om bij elkaar te komen om in gesprek te gaan. Er is door niemand aangegeven dat er behoefte of aanleiding is om hiervoor bij elkaar te komen voor een gesprek.

De drie omwonenden die gereageerd hebben op het verzoek, gaven aan dat ze nauwelijks nog geluidsoverlast ervaren en dat de afspraken uit het mediationakkoord goed worden nageleefd. De keren dat er geluidsoverlast is, is dat tijdens de jamsessie en/of op donderdagavond. 

Parkeeroverlast
Wel gaven twee van deze omwonenden die gereageerd hebben aan dat er sprake is van parkeeroverlast bij voorstellingen en jamsessies. Ook omdat er twee appartementen bij zijn gekomen.

Bij de gemeente zijn in de tweede helft van 2019 geen meldingen over geluidsoverlast of parkeeroverlast binnen gekomen. Toch zal naar aanleiding van de opmerkingen van de bewoners met de Boerderij wordt besproken hoe de parkeeroverlast opgelost kan worden, bijvoorbeeld door aan bezoekers te vragen om elders te parkeren. 

Medio 2020 wordt de laatste schriftelijke evaluatie bij omwonenden gehouden.

Uit de krant