Partnerbijdrage

Wat houdt EcoDesign 2022 in en wat betekent het voor de stoker in Huizen?

Algemeen

Vanaf 1 januari 2022 wordt in de hele Europese Unie de EcoDesign 2022 wetgeving van kracht. De nieuwe maatregelen hebben betrekking op de aanschaf en het gebruik van houtkachels. De Nederlandse regering is vooruitstrevend en heeft deze per 1 januari 2020 al landelijk in laten gaan. Op deze manier is alles duidelijk voordat het Europees daadwerkelijk ingevoerd zal gaan worden. Wat houdt EcoDesign 2022 eigenlijk precies in en welke gevolgen hebben de maatregelen voor de consument in Huizen?

Wat betekent EcoDesign 2022 voor de houtkachel?

De Europese Unie maakt serieus werk van de uitstoot van CO2 en fijnstof. Het voornaamste doel van EcoDesign 2022 is om de luchtkwaliteit te verbeteren en het milieu te sparen. De nieuwe wetgeving voorziet in een aantal regels die betrekking hebben op het gebruik van houtkachels. De brandende houthaarden in de woonkamer lagen de laatste jaren steeds vaker onder vuur. Veel oudere houtkachels bleken verantwoordelijk te zijn voor een te hoge uitstoot van fijnstof en bovendien was het rendement niet altijd goed genoeg. Dit betekent in de praktijk dat er veel hout wordt gestookt, maar er ook veel warmte verloren gaat en de huiskamer maar voor een deel wordt verwarmd. Voor de open haard is het rendement nog een stuk lager en dit type haard lijkt dan ook steeds minder te passen in een duurzaam milieubeleid. Bezitters van oude houtkachels en open haarden moeten er de komende tijd rekening mee houden dat zij op zoek zullen moeten naar nieuwe en schonere modellen.

Minimaal rendement en maximale uitstoot

In de nieuwe wetgeving moeten houtkachels aan strenge voorwaarden voldoen voordat zij mogen worden aangeboden aan de consument. Met EcoDesign 2020 / 2022 van kracht, zijn alleen nog geteste en goedgekeurde modellen toegestaan die het milieu zo min mogelijk belasten en een positieve bijdrage leveren aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Daarvoor is een verlaging van de uitstoot van CO2 en fijnstof noodzakelijk.

Concreet houdt dit in dat een houtkachel straks een rendement moet hebben van minimaal 75 procent. De hoeveelheid fijn stof mag maximaal 40 milligram zijn per uitgestoten kubieke meter aan lucht. Aanbieders van houtkachels en fabrikanten zijn inmiddels al volop voorbereid om aan de eisen van de nieuwe wetgeving te kunnen voldoen.

Houtkachel duurzaam gebruiken

Met de kwaliteitseisen die aan de nieuwe houtkachels worden gesteld, komt het streven naar een duurzaam milieu met minder uitstoot een stap dichterbij. Gebruikers van houtkachels spelen hierin zelf ook een belangrijke rol. Zo is bijvoorbeeld de keuze van het hout van groot belang. Wanneer je hout in de kachel doet dat niet schoon en droog is, heeft dit nadelige gevolgen voor het milieu. Hout dat niet voldoende gedroogd is, veroorzaakt bijvoorbeeld veel rook waardoor er meer schadelijke stoffen in de lucht terechtkomen. Ook het gebruik van bewerkt hout heeft zeer nadelige gevolgen voor het milieu. Het gebruik van sloophout dat resten verf of lijm bevat, zorgt voor een uitstoot die niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook voor de gezondheid.

Milieubewust hout stoken

De manier van stoken speelt ook een rol van betekenis. Consumenten zullen zich er bewust van moeten worden dat je door slim en zuinig te stoken het verschil kunt maken. De laatste tijd wint de zogenaamde 'Zwitserse methode' aan populariteit. Bij deze efficiënte en milieuvriendelijke manier van hout verbranden, worden de houtblokken niet van onderaf, maar juist vanaf de bovenkant aangestoken. Dit zorgt voor een goede, volledige verbranding van het hout. Dit maakt de kans op rookontwikkeling en dus de uitstoot van fijnstof een stuk kleiner.

Houtkachel expert in Huizen

Het stoken van houtkachels zal niet verboden worden, echter is het wel van belang om je aan de regels te houden en het geheel volgens het bouwbesluit te installeren. In Huizen (Ambachtsweg 55B) is Droomkachels de specialist op dit gebied en zij kunnen al jouw vragen beantwoorden. Uiteraard kunnen zij in specifieke gevallen adviseren en het geheel realiseren met de garantie dat het aan de regels voldoet.

Uit de krant