Tarek in zijn uitgestorven restaurant, na de sluiting om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Tarek in zijn uitgestorven restaurant, na de sluiting om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Foto: Bob Awick

Gedupeerde ondernemer: nadenken over alternatieve concepten

Bedrijven corona

HUIZEN - "Het coronavirus treft ons allemaal. Op een of andere manier zal het ons allemaal raken. Samen moeten we kijken hoe we hieruit komen", aldus restauranthouder Tarek Zoauia.

Zondagavond werd hij als eigenaar van Café-Restaurant De Krachtcentrale geconfronteerd met de sluiting van de horeca als een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Snel opeten
"We hadden een mooie lunch gedraaid en er zaten al mensen aan het diner. Die hebben snel alles nog moeten opeten. Om 18.00 uur hebben wij de zaak gesloten en alles schoongemaakt. Daarna hebben we het nieuws wel even moeten laten bezinken."

De aanwezige voedselproducten zijn vervolgens zoveel mogelijk veilig gesteld en wat niet lang houdbaar is, heeft het bedrijf aan de voedselbank geschonken. Nu denkt Tarek aan andere concepten om in de toekomst wat aan inkomsten te genereren.

Afhalen
"Met de gemeente zijn we al in overleg gegaan over wat er nodig is om mensen eten te laten afhalen. Daarnaast willen we kijken wat we kunnen doen voor zorgpersoneel dat lange dagen maakt. We denken aan een soort Krachtpakket, zodat zij ook niet nog eens thuis hoeven te koken. En we denken aan cadeaubonnen die mensen in kunnen leveren als we weer open zijn."

Het staat allemaal nog in de kinderschoenen. "Natuurlijk hebben we het nieuws wel gevolgd en ben je er wel een beetje op voorbereid", zegt zijn vrouw Olga. Zij werkt bij een internationaal bedrijf en had al vanaf januari een reisverbod en probeerde al zoveel mogelijk op een andere manier te werken. "Het is voor iedereen even wennen."

Jammer
"Het is wel jammer dat het op dit moment komt. Na het hoogtepunt van de officiële opening van De Krachtcentrale", vervolgt ze. Tarek: "We hadden allemaal mooie dingen voor maart geregeld, zoals optredens van bands. Die hebben we allemaal afgezegd. Ook hadden we mooie opdrachten. Maar het is nu zo en we gaan er het beste van maken."

Hij volgt de berichtgeving over de maatregelen die de overheid instelt om bedrijven overeind te houden op de voet en zal kijken of hij daar aanspraak op kan maken. "Ik heb samen met het personeel 1,5 jaar geknokt om wat moois van dit bedrijf te maken. Daarbij hebben we al meerdere tegenslagen gehad en die zijn we altijd te boven gekomen. Dat gaat nu ook lukken, daar heb ik alle vertrouwen in."

Weer voorbij
Olga: "Een ding is ook zeker. Op een moment zal het coronavirus weer voorbij zijn. Helaas zullen daar slachtoffers aan gaan vallen. Hopelijk dringt bij iedereen nu wel door dat er iets aan de hand is en zal iedereen zich aan de beperkingen houden. Dan gaat de crisis een keer voorbij en Café-Restaurant De Krachtcentrale daarna weer gewoon open."

Zij heeft ervaren hoe internationaal het virus is en welke maatregelen er over de wereld worden genomen. Zij hoopt dat door het houden aan die beperkingen een totale lockdown voorkomen kan worden, zoals die er nu is in bijvoorbeeld Frankrijk, Italië of Spanje. "Daar mag je alleen nog met een speciaal papier over straat." Tarek komt zelf uit Spanje en zijn familie zit nu echt opgesloten thuis. "Dat is geen pretje."

Nieuwe werkelijkheid
"Wij houden ons ook zoveel mogelijk aan social distancing. We houden afstand, maar blijven wel met elkaar verbonden op een andere manieren", zegt Olga. Net als elk gezin proberen ze zich aan te passen aan deze nieuwe werkelijkheid die is ontstaan door alle maatregelen die getroffen zijn in verband met het coronavirus.

"We hebben twee dochters, een van 8 en een van 14. Die zijn allebei thuis en beginnen morgen met thuisonderwijs. Ik zelf werk al vanaf februari thuis. Dat is nu best lastig met de kinderen thuis." Tarek: "Doordat ik ik nu thuis ben. Kan ik nu wel meer bij onze kinderen zijn. Dat is weer een positieve kant." Het paar blijft ook positief over de toekomst. "Laten we ons aan de maatregelen houden en solidair zijn naar elkaar."

Uit de krant