Afbeelding
Foto: Alexander Migl
Partnerbijdrage

Ondernemers in 2020 duurder uit met een Tesla Model 3

Algemeen

Voorlopig lijkt de Tesla Model 3 hetzelfde lot te ondergaan als zijn grotere broer de Tesla Model S. In het jaar waarin deze op de markt kwam waren de verkopen enorm positief. Bij introductie van de (goedkopere) Tesla Model 3 kelderde de aankopen van de Model S enorm. Nu de regeling voor elektrische auto’s minder voordelig uitvalt en er een nieuw scala aan duurzame auto’s begin 2020 uitkomt, zijn de verkopen van de Model 3 flink lager. Waar het in 2019 met stipt de best verkopende auto was is de Model 3 in 2020 (maart) te vinden op de 78e plek van best verkopende auto’s. Waar komt deze grote verandering vandaan.

Hogere bijtelling en lagere aftrekposten
Ondernemers betalen bijtelling over de privékilometers die zij rijden. De bijtelling is een percentage over de nieuwwaarde van de auto die bij de inkomsten worden opgeteld. Hier wordt dan belasting over betaald. In 2019 profiteerde ondernemers van een extreem lage bijtelling voor elektrische auto’s van 4%. In 2020 is dit gestegen naar een percentage van 8%. Met een catalogus waarde van circa €58.000 (Tesla Model 3 Long Range) ben je enkele duizenden euro’s meer kwijt aan bruto bijtelling. Aan netto bijtelling (na belasting) kost dit je ongeveer €1.000 per jaar extra.

Milieu-investeringsaftrek
Een andere reden waarom elektrische auto’s zo interessant zijn is de milieu-investeringsaftrek. Je kunt een percentage van de cataloguswaarde als aftrekpost voor je inkomsten gebruiken waardoor je als ondernemer in feite minder belasting betaalt. In 2019 was dit percentage 27% ( €10.800) en in 2020 is dit verlaagd naar 13,5% (€5.400). Als het ware betaal je dus extra inkomsten belasting over een bedrag van €5.400 in het huidige jaar. De milieu-investeringsaftrek geldt overigens niet wanneer ondernemers operational leasen, maar wil bij zakelijk financial leasen of het kopen van de auto.

Concurrentie van nieuwe elektrische modellen
De reden waarom de verkopen van de Tesla Model 3 zo drastisch zijn gedaald zijn echter niet alleen te wijden aan een minder gunstige regeling. Deze regeling geldt namelijk voor alle elektrische auto’s en momenteel (maart, 2020) zijn er 3 elektrische auto’s in de top 10 verkopen te vinden. Eind 2019 en begin 2020 zijn er nieuwe elektrische stadsauto’s op de markt gekomen die voor particulieren en ondernemers veel beter betaalbaar zijn dan een Tesla Model 3. Het bredere aanbod op de markt lijkt de Tesla’s parten te doen spelen.

Tesla Model Y
In 2021 staat de nieuwe Tesla Model Y gepland. Met de grotere concurrentie op de markt zal het afwachten zijn hoe dit model ontvangen zal worden door het Nederlandse publiek.

Uit de krant